nieuws

SP tegen voorrang zieke bouwvakkers

bouwbreed

Het plan voor een experiment in de bouw dat moet leiden tot snellere medische hulp van bouwvakarbeiders met orthopedische klachten aan armen, benen en rug, heeft bij de fractie van de Socialistische Partij vragen opgeroepen. Minister Borst, die volgens de SP “tot nog toe alle initiatieven die leiden tot voorrangszorg heeft afgewezen” moet onder meer de vraag beantwoorden of dit initiatief wel strookt met haar beleid.

Woensdag publiceerde deze krant het plan van het AVBB en de bouwbonden van FNV en CNV om een centraal meldpunt op te zetten, dat voor de zieke werknemer de afspraken met verschillende specialisten op elkaar afstemt. Het plan moet voorkomen dat mensen met orthopedische klachten een reeks van specialisten raadplegen alvorens tot een diagnose en daarna behandeling te komen.

Het experiment, waarvoor de plannen nog moeten worden uitgewerkt, zou in drie regio’s van start gaan: in het noorden en dan vooral in Friesland, in het oosten in de regio Arnhem/Nijmegen en in Noord-Brabant.

Fractievoorzitter Marijnissen van de SP wil van de minister weten of met het zogenaamde meldpunt wachttijden voor poliklinische spreekuren worden omzeild.

Ook wil hij weten of een dergelijk meldpunt wordt bemand door specialisten verbonden aan ziekenhuizen en of spreekuren plaatsvinden in of buiten de normale tijden die daarvoor staan.

Kosten

Worden de inkomsten van het meldpunt verrekend met het reguliere budget, wil Marijnissen weten. En als dat zo is, gaat dat niet ten koste van de reguliere zorg. “En zo niet, is er dan toch sprake van zorg in twee versnellingen?”

De bouwnijverheid denkt dat dit initiatief op een subsidie van de minister van volksgezondheid kan rekenen. Marijnissen wil weten of de sector daarin gelijk heeft.

Tenslotte wenst hij de garantie dat bouwvakkers via het meldpunt niet sneller worden doorgeschoven voor behandeling. De initiatiefnemers hebben gesteld dat

Reageer op dit artikel