nieuws

Oppervlaktebehandeling dun maar gelijkmatig

bouwbreed Premium

De verffabrikant International Farvefabrik AS in het Deense Ballerup is op de markt met een nieuw gepatenteerde oppervlaktebehandeling: Interpon XTR. Dit zogenaamde dunfilmpoeder blinkt uit door de geringe dikte en de gelijkmatigheid van de laag die wordt aangebracht.

De dikte van de laag kan worden gereduceerd tot 25-35 micron zonder dat dekking en houdbaarheid minder zijn dan bij gangbare middelen. De onderneming erkent dat de prijs van het product hoger ligt dan normaal, maar daar staat een besparing van de benodigde hoeveelheid met 40 tot 50 procent tegenover. Uiteindelijk verdient de afnemer 20 tot 30 procent. Interpon XTR is vooral geschikt voor platte metaaloppervlakken, maar heeft zijn beperkingen bij het gebruik voor bijvoorbeeld roostervormen.

De toepassing moet ook vrij omvangrijk zijn voor de winst kan worden binnengehaald. “Men moet niet met kanonnen op mussen gaan schieten”, licht directeur Erik Thomsen toe, die vooral mikt op grote industriele afnemers. Verder noemt hij als voordelen minder slijtage van de apparatuur waarmee de film wordt aangebracht terwijl het niet in de slangen en pistolen vast blijft zitten.

Reageer op dit artikel