nieuws

Hoogrendementsketel compact en licht

bouwbreed Premium

Agpo brengt een vierde generatie HR-combitoestellen op de markt, waaronder het nieuwste model de Agpo HR Econpact 27 C. Deze ketel kenmerkt zich door zijn bescheiden afmetingen (720 x 460 x 280 mm) en zijn lage gewicht (50 kg). Het luchtgasmengsysteem, waarop het bedrijf patent heeft, is in de ketel toegepast. Volgens het bedrijf valt het toestel qua rendement in de hoogste regionen van de HR-ketels.

Gaskeur heeft de hoogrendementsketels recent opgedeeld in drie categorieen met rendementen van 100, 104 en 107 procent. De Econpact valt met een rendement op onderwaarde van 109,5 procent in de bovenste klasse. Voor de Energieprestatienorm (EPN), die nog uitgaat van de gaskeur HR-methode, gerekend op bovenwaarde, mag bij deze ketel volgens Agpo een opwekkingsrendement van meer dan 95 procent worden gehanteerd.

De Agpo HR Econpact is een modulerende HR-combiketel met een nominaal vermogen van 24,9-7,4 kW, afhankelijk van het aantal en de grootte van de te verwarmen ruimtes, bij een watertemperatuur van 80 gr. C ’s winters en 60 gr. C ’s zomers. Bij een watertemperatuurverhouding van 50/30 gr. C is het rendement van de ketels 27 tot 8,1 kW.

Een tijd-temperatuur en de vermelde gas-lucht-regeling zorgen ervoor dat aan de gewenste warmtevraag met het daarbij behorende vermogen wordt voldaan. De modulerende werking van het toestel draagt ertoe bij, dat de mechanische belasting van de ketel tot een minimum beperkt blijft, doordat de watertemperatuur volledig wordt beheerst. Op die manier is de gebruiker optimaal verzekerd van een comfortabele temperatuur, terwijl gelijktijdig op energie wordt bespaard. De ketels hebben een lange levensduur.

De keramische brander wordt door middel van een gloeiplugontsteking in werking gesteld. Het ontbreken van een waakvlam geeft extra energiebesparing. De brander staat borg voor een extreem lage NOx-(stikstofoxiden) uitstoot van minder dan 10 ppm en een lage CO (koolmonoxide)-emissie van minder dan 20 ppm. Daardoor voldoet de ketel ruimschoots aan de gaskeur Schonere Verbranding.

Warmwatervoorraadvaatje

In de combiketel is een warmwatervoorraadvaatje van 6,5 liter ingebouwd, waarin het CV-water op temperatuur wordt gehouden. De warmtewisselaar die hiermee wordt opgewarmd, garandeert de eindverbruiker een snelle warmwatervoorziening van constante temperatuur. Verder voldoet de Agpo HE Econpact aan de eisen van het GIW (Garantie Instituut voor Woningbouw). De ketel levert zonder een tapdrempel of warmwaterdip, 6,5 liter warm water per minuut, met een temperatuur van 62 gr. C. Hij heeft dan ook het Gaskeur voor Comfort Warm Water gekregen in de klasse drie. Het warm tapwater is instelbaar tussen de 40 en 80 gr. C.

Het ontwerp van de ketel is zodanig, dat hij bij een storing in een van de componenten toch, zij het op een minimumniveau, warmte en warm tapwater blijft leveren. De ketel stopt echter totaal, als veiligheden kapot gaan.

Tevens voldoet het toestel aan de eisen voor het Gaskeur Naverwarmer Zonneboiler. Als zodanig is het aan te sluiten aan te sluiten op een zonneboiler. De ketel heeft ook de Europese CE-markering.

Op de ketel is verder elk gangbaar type thermostaat aan te sluiten.

Voor het aansluiten van de ketel in nieuwbouwprojecten is een speciaal geprefabriceerd montagepaneel ontwikkeld, waarop alle leidingen aan de achterzijde van het toestel zijn aan te sluiten. Voorts is de ketel voorzien van een dubbele luchttoevoer- en rookgasafvoer met een doorsnede van 80 mm. Daardoor kruisen ze elkaar niet bij spiegelaansluitingen. Het toestel van Agpo BV te Breda is echter ook met een concentrische gecombineerde toe-en afvoer en met een ijspegelvrije dakdoorvoer uit te voeren.

Reageer op dit artikel