nieuws

Enorme besparing met tribune

bouwbreed

als hangsteiger

Leuk, zo’n kokette hoedenrand rondom het gebouw. Hoe komt de architect er op? Maar voorlopig zit de aannemer wel met een probleem. Hoe kom ik eronder? Hoe krijg ik de beplating aan de onderkant van deze overkapping bevestigd? Antwoord: met behulp van een hangsteiger van Custers Hydraulica in Venray.

Dolf Dukker

In netto vijf weken ontwierp en produceerde Custers twee van deze aluminium tribunesteigers, in opdracht van Hillen en Roosen. Speciaal voor de afwerking van het nieuwe gebouw van de Organisation of the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), een internationale organisatie die zich sterk maakt voor de uitbanning van chemische wapens.

Het gebouw staat op de Catsheuvel tegenover het Haagse Congrescentrum. De hoogte maakt meteen duidelijk voor welke opgave Hillen en Roosen zich geplaatst zag. Of een 30 meter hoge steiger rondom het gebouw neerzetten. Of iets nieuws, iets slims bedenken.

“Een enorme besparing”, vat Michiel Emmerij van Custers het belangrijkste voordeel van deze oplossing samen. In twee dagen hebben vier man twee tribunesteigers gemonteerd en aan de dakrand van het OPCW-gebouw gehangen.

Met deze steigers kan het gehele oppervlak van de ruim vijf meter overhellende dakrand worden bereikt. Ze zitten met breukbeveiligde loopkatten aan de glazenwassersrail vast en steunen bovenop het dak af. Verplaatsing gebeurt met de hand.

Een tribunesteiger heeft een werkvloer van 30 vierkante meter, weegt 580 kilo en telt tien treden. Een trede kan 250 kilo dragen, maar alle treden bij elkaar – materiaal, gereedschap, bemanning – niet meer dan 1000 kilo.

De maatvoering van dit model is volledig op het OPCW-gebouw afgestemd. Dat betekent dat de steigers in deze vorm – nadat het karwei over vier maanden klaar is – niet gemakkelijk elders te gebruiken zijn. Om aan dit eventuele bezwaar tegemoet te komen, kan Custers ook een uitvoering leveren die demontabel is en waarvan de maten aangepast kunnen worden.

Reageer op dit artikel