nieuws

Stimulans voor opkar moet van leerlingen komen

bouwbreed

De promotie van nieuwe metselsystemen en methoden van mechanisch opperen moet worden verlegd naar de vakopleidingen. Pas als ook de instromende metselaar weet hoe de ideale metselplek eruit ziet, krijgen de arbeidsvriendelijke vernieuwingen die de laatste jaren zijn ontwikkeld vaste voet aan de grond. Aannemers en metselbedrijven lopen er nu nog vaak met een grote boog omheen.

Dat constateerde voorzitter J. Ravesloot van het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB) gisteren in Horst bij de overdracht van elf opkarren met bijbehorende metseltafel aan evenveel samenwerkingsverbanden in de regio Zuid. De opkar, een elektrisch aangedreven alternatief voor de kruiwagen, is een van de hulpmiddelen die de laatste jaren zijn ontwikkeld door NVOB, de Aannemers Vereniging Metselwerken, het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten en TNO Bouw.

De nieuwe metselsystemen en hulpmiddelen voor mechanisch transport zijn inmiddels in diverse praktijkprojecten gedemonstreerd, maar Ravesloot constateerde dat hoofdaannemers en metselbedrijven nog te vaak worden gehinderd door vooroordelen. “Toch moeten de stenenkruiwagen en de steenklem zo snel mogelijk van de bouwplaats weg, naar de schroothoop”, zei Ravesloot.

De introductie van het mechanisch opperen moet zorgen voor een grotere instroom van leerling-metselaars. Want bij een stijgende behoefte aan metselaars daalt de interesse bij schoolverlaters voor dit vak en is de uitval door ziekte of arbeidsongeschiktheid een van de hoogste in de bouw.

Deelbare pakketten

Overigens bestaan niet alleen bij hoofdaannemers en metselbedrijven weerstanden. Omdat aannemers er niet om vragen, leveren nog niet alle steenfabrieken hun bakstenen standaard in deelbare twaalfvoets pakketten. En dat is nodig om met de opkar en andere hulpmiddelen te kunnen werken. Ravesloot riep de steenbakkers op niet op te korte termijn te kijken. “De vraag naar een arbo-vriendelijk steenpakket zal snel toenemen. De ontwikkelingen in de arbo-regelingen, de risico-aansprakelijkheidverzekering, de afwenteling van de verzuimkosten en de Pemba (Premiedifferentiatie en marktwerking bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen/red) op de werkgever zullen snelle katalysatoren blijken te zijn”, aldus Ravesloot.

Reageer op dit artikel