nieuws

Scheuren in asfalt met afdekband gerepareerd

bouwbreed Premium

Op een proefvak van de N801 tussen Barneveld en Otterlo, is een aantal scheuren in het asfalt gerepareerd. Dat gebeurde met afdekband, een voor Nederland nieuwe methode.

Onder grote belangstelling werd een aantal scheuren afgedekt, in opdracht van de provincie Gelderland. Eerder waren al enkele kleine proeven gedaan in samenwerking met de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat en een aantal gemeenten.

“Deze methode wordt in Duitsland reeds een jaar of vijf toegepast”, aldus R.M. Venema van Synthasco Bouwchemie BV te Zwolle. “In Nederland is het repareren van scheuren met afdekband nog onbekend. Tot nog toe worden scheuren behandeld met een voegvullingsmassa van warme bitumen. Wij brengen het afdekband horizontaal aan op de scheur met behulp van een afrolapparaat. Daarna wordt het licht afgestrooid met brekerzand, om kleven van de band aan de wals te voorkomen. Tenslotte wordt het geheel licht gewalst, met een gewicht van ca. 800 kilogram. Eventueel zijn de banden van een vrachtwagen daarvoor al voldoende. Het verkeer drukt de bitumineuze massa daarna vanzelf verder in de scheur.”

Geen last van vocht

Synthasco Bouwchemie importeert de Hematect afdekband uit Duitsland. Het product wordt vervaardigd van bitumen en geregenereerde autobanden. Het wordt geleverd op rollen.

Volgens Venema heeft Hematect afdekband een aantal grote voordelen. Het aanbrengen op de scheuren gaat veel sneller dan het repareren met een voegvullingsmassa. Er kunnen meer scheuren per dag worden gerepareerd en de hinder voor het verkeer is geringer. Bovendien kan er geen vocht meer in de afgedekte scheuren komen.

Bij zeer open asfaltbeton (zoab) heeft Hematect afdekband als voordeel, dat alleen het oppervlak wordt gerepareerd. De afvoer van water wordt niet door de reparatie onderbroken. Het zogenaamde ‘rafelen’ van zoab wordt door de toepassing van afdekband tegengegaan.

Drie jaar garantie

Onder de aanwezigen bij de proef tussen Barneveld en Otterlo was Van der Beek, werkzaam bij het districtskantoor Hierden van de Dienst Wegen, Verkeer en Vervoer (WVV) van de Provincie Gelderland. Volgens hem lijkt de proef met het Hematect afdekband “aardig goed gelukt”.

Van der Beek heeft echter ook zijn bedenkingen. “Ik vind de rand wat aan de hoge kant. Mijn vrees is, dat het afdekband niet voldoende erin gereden zal worden. Als dat de komende maanden niet gebeurt, dan kunnen er problemen ontstaan met de sneeuwploeg.”

Over het aanbrengen van het afdekband is Van der Beek ook niet honderd procent te spreken. “Het gaat helemaal niet zo supersnel. Bovendien is het toch nodig om de scheuren vooraf met lansen droog te branden. Dat houdt op. Daardoor gaat het voordeel ten opzichte van het gieten van voegvullingsmassa verloren.”

Van der Beek vraagt zich ook af of de reparatie voldoende duurzaam zal zijn. Hij ziet het echter met een gerust hart tegemoet, want Synthasco Chemie geeft drie jaar garantie.

Reageer op dit artikel