nieuws

Noren heffen tol voor verbeteringen infrastructuur

bouwbreed

De Noorse rijkswegendienst (Statens Vegvesen) heeft de plannen klaar voor een tolheffingssysteem in de regio Stavanger. De tolheffing moet een groot deel (40 procent) van de middelen bijeenbrengen waarmee tot 2007 een reeks verkeersmaatregelen van omgerekend f. 550 miljoen worden gefinancierd.

Het gaat daarbij om verbeteringen aan het wegenstelsel, het openbaar vervoer, milieu-initiatieven en de aanleg van fiets- en voetgangersroutes.

In de komende twee jaar komen volgens de opzet van Statens Vegvesen in een ring rond de steden Stavanger en Sandnes en verdeeld over de regio in totaal 17 tolstations. De automobilisten kunnen zich abonneren op het gebruik van de routes via de aankoop van een elektronisch blokje, dat op de voorruit dient te worden aangebracht. Een soortgelijk systeem wordt al met succes toegepast in Oslo en Trondheim.

Het belangrijkste argument voor de formeel nog door provincie en rijksoverheid goed te keuren plannen is de sterke bevolkingsaanwas in de regio. Het sterk aan de offshoreindustrie gerelateerde bedrijfsleven mag niet te zwaar benadeeld worden door de tolheffing. De tarieven worden volgens Statens Vegvesen daarom aan de lage kant gehouden. In de spits geldt een tarief van een kleine f. 3, daarbuiten de helft van dit bedrag. Op zondagen zijn de routes tolvrij.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels