nieuws

Herstel Oderdijken gaat aan lokale bouwers voorbij

bouwbreed Premium

In het oosten van Brandenburg wordt hard gewerkt aan het herstel van de dijken langs de Oder. De opdrachten gaan vooral naar bouwbedrijven uit de nieuwe deelstaten.

De lokale aannemers mopperen.

“Toen het water ons deze zomer aan de lippen stond waren wij degenen die zonder ook maar naar geld te vragen aan de slag gingen” klaagt directeur Eckhard Ostwald van het Frankfurter bouwbedrijf Lafrentz.

De bouwopdrachten worden vanwege de geboden haast onderhands verstrekt. Straks komt de wintervloed en dan moet de 167 kilometer lange Oderdijk weer een betrouwbare waterkering zijn. Opperdijkenbouwer Michael Dahlke van het Brandenburgse milieuministerie legt alle kritiek terzijde en schampert dat sommige aanbieders alleen maar zo goedkoop zijn vanwege de ongelofelijke rommel waarmee ze de dijklichamen willen opvullen.

Bezienswaardigheid

De aanvankelijk op meer dan een miljard mark geraamde schade blijkt mee te vallen. Daar was dan ook wel de inzet van 50.000 helpers, 8,86 miljoen zakken en 177.200 ton zand voor nodig. Wonder boven wonder bleven de dijkdoorbraken beperkt tot de Ziltendorfer Niederung en kon het wekenlang bedreigde Oderbruch op het nippertje gered worden.

De dijk bij Aurith wordt hersteld door de Berlijnse firma Heinrich Hirdes en is een bezienswaardigheid voor de plaatselijke bevolking. De 140 meter lange bres wordt gesloten met 10.000 kubieke meter grond. Alleen deze klus kost al 1,64 miljoen DM.

Vrachtwagens rijden over een noodweg af en aan om geel zand aan te voeren. Het moeilijkst is volgens bouwleider Hans-Dieter Fuss om de door het woedende water veroorzaakte kolk te dichten. Eerst zal alle mogelijke rommel, van boomstammen tot huisraad, verwijderd moeten worden. Dan wordt het gat gedicht met naar schatting 25.000 kubieke meter kiezelmengsel en komen de trilmachines om de bodem stevig te maken. De werkzaamheden worden begeleid door duikers.

De totale kosten van de werkzaamheden bij Aurith worden geschat op 20 miljoen DM. Voor die prijs krijgt het zwaar getroffen dorp een dijk van 4,30 meter, bijna anderhalve meter hoger dan voor de watersnood deze zomer.

De 1200 bewoners van de overstroomde Ziltendorfer Niederung staan over het algemeen sceptisch over de ondersteuning door de overheden.

Tijdens de hoogste nood riepen de politici in koor dat, onbureaucratisch en snel hulp zou worden geboden. Het Europees parlement besloot vorige week de geldkraan voorlopig nog dicht te laten.

Rekeningen

Inmiddels trekt het laatste water uit de polder, ligt verwoest huisraad op verzamelplaatsen in de dorpen, zijn aangetaste kozijnen en deuren verwijderd en moeten de niet zelden werkloze, meestal onverzekerde dorpelingen maar afwachten of alle rekeningen betaald kunnen worden. Bovendien heeft het nare gevoel postgevat dat hun polder is opgeofferd om de stroomafwaarts gelegen stad Frankfurt/Oder te kunnen redden.

De regering van deelstaat Brandenburg schat dat de watersnood deze zomer een schade veroorzaakt heeft van 520 miljoen DM. Het herstel van de dijken vergt 130 miljoen DM. De schade aan gebouwen en huizen wordt geraamd op respectievelijk 19 en 9 miljoen DM. Een andere grote kostenpost is het wegennet dat voor 85 miljoen DM moet worden opgeknapt.

Dorpsbewoners kijken toe hoe de Oderdijk bij Aurith weer hersteld wordt. Op 24 juli doorbrak de Oder de waterkering en overspoelde Aurith en de Ziltendorfer Niederung. In de getroffen regio vermoeden velen dat hun polder werd opgeofferd voor de stad Frankfurt/Oder.

Reageer op dit artikel