nieuws

Draagconstructies minder brandwerend beschermen

bouwbreed

De brandwerendheid van staalconstructies wordt tot nu toe bepaald door standaard brandproeven op afzonderlijke onderdelen. Maar beoordelen van de brandwerendheid van de draagconstructie als geheel biedt uitzicht op kostenbesparing voor brandwerende bescherming.

Dit bleek gisteren in Gouda op de studiedag van het Centraal Overleg Bouwconstructies en de Vereniging Stadswerk Nederland. Aan de orde kwamen prefab beton, staalconstructies en constructieve brandveiligheid. Proeven onder werkelijke omstandigheden in het British Research Institute in Cardington toonden aan dat stalen liggers met monoliete betonvloeren een reserve aan draagkracht hebben. Dat komt door de herverdeling van krachten. In Cardington wordt een stalen draagconstructie met staalplaatbetonvloeren van een acht verdiepingen hoog gebouw op ware grootte beproefd. Deelnemers aan het onderzoek komen uit Engeland, Frankrijk en Nederland.

Vervolg

Met behulp van rekenmodellen is de herverdeling van krachten goed te simuleren. Bepaalde aspecten moeten echter nog beter worden onderzocht. In het lopende onderzoek wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan het thermische en mechanische gedrag van de staalplaatbetonvloer, vooral aan de herverdeling van krachten van het aan brand blootgestelde gedeelte naar andere koelere onderdelen van de draagconstructie.

Reageer op dit artikel