nieuws

Baggerproeven Rijkswaterstaat

bouwbreed

Rijkswaterstaat gaat verschillende baggertechnieken uitproberen op de Waal tussen Haalderen en Tiel. De proef duurt tot 5 december. Binnenschippers worden op het water ondervraagd over de technieken.

De Waal moet in 2004 een minimale vaarbreedte van 170 meter en een minimale diepte van bijna drie meter hebben. Ondanks allerlei maatregelen blijkt het niet mogelijk om die minimale afmetingen te garanderen zonder te baggeren. Rijkswaterstaat verwacht dat jaarlijks 750.000 kubieke meter zand en klei uit de rivier gehaald moet worden.

In Nederland is niet eerder op zo’n grote schaal gebaggerd. Daarom wil Rijkswaterstaat weten welke techniek de minste overlast voor schippers veroorzaakt. Een onderzoeksbureau ondervraagt de komende maanden schippers die net een proefbaggergebied gepasseerd zijn, hoeveel hinder zij hebben ondervonden en wat ze van de gebruikte techniek vinden.

De baggerproef begint maandag op de Waal bij Dreumel. Daarna volgen onderzoeken bij Wamel, Nijmegen, Ewijk en Haalderen. De proeven duren telkens tussen de vier en zeventien dagen.

Reageer op dit artikel