nieuws

Beroemde architecten dringen om Valkhofburcht te mogen herbouwen

bouwbreed

Vooraanstaande Nederlandse en buitenlandse architecten hebben hun interesse getoond in het maken van een ontwerp voor de Valkhofburcht te Nijmegen. Onder de 35 bouwmeesters die zich aanmelden zijn de Nederlanders Jo Coenen en W. Quist, de Amerikaan E.M. Pei en de Italiaan G. Grassi. De definitieve keuze van een architect wordt rond april bekendgemaakt.

Niet bekend

Op het terrein staan nog twee kapellen die tot de oorspronkelijke burcht behoorden. Deze zullen worden geincorpereerd in de bebouwing. Wat er precies met de gebouwen gaat gebeuren willen woordvoerders van poontwikkelaar ICE en Vereniging de Valkhof niet zeggen. “Het gaat om monumenten en ze zullen in ieder geval niet worden gesloopt”, aldus J. Lee namens de projectontwikkelaar.

Burgemeester en wethouders van Nijmegen juichen de plannen toe, maar willen eerst het plan zien voordat ze definitief akkoord gaan met de herbouw van de burcht.

De oorspronkelijke burcht dateert uit de middeleeuwen en was onder meer de residentie van Karel de Grote. Aan het eind van de 18de eeuw werd het inmiddels verbouwde en uitgebreide kasteel afgebroken, met uitzondering van de twee kapellen. Rond deze overblijfselen is in de vorige eeuw een park aangelegd in de stijl van de Britse landschapsarchitectuur.

Volgens een woordvoerder van de gemeente, mag deze tuin niet worden aangetast door de nieuwbouw. “Een van de randvoorwaarden die wij stellen is dat het groen en de bomen behouden blijven”, aldus de gemeentewoordvoerder.

‘Boze droom’

Tegen de bouwplannen bestaat binnen en buiten Nijmegen weerstand. Zo betitelde Fons Asselbergs, directeur van de Rijksdienst voor Monumentenzorg, in een interview met Cobouw de plannen als “een boze droom”. Staatssecretaris A. Nuis (cultuur) waarschuwde de gemeente onlangs voor de bouwplannen. Hij vreest een grootschalige ingreep in het park dat de status van monument heeft. Ook bevat de bodem waardevol archeologisch materiaal. “Het is ons niet duidelijk wat de staatssecretaris precies bedoeld met een grootschalige ingreep en daarom willen we op korte termijn hierover overleggen met de staatssecretaris of met zijn ambtenaren”, aldus de gemeentewoordvoerder. Als de bouwplannen doorgaan krijgt het kasteel drie particuliere exploitanten: een hotelconcern, een organisatiebureau en een cateringbedrijf.

Reageer op dit artikel