nieuws

Vlaamse minister wil alle illegale bouwsels afbreken

bouwbreed

De Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening Eddy Baldewijns trekt ten strijde tegen alle illegale bouwwerken die in de loop der jaren in Vlaanderen zijn opgetrokken. Of het nu gaat om duivenhokken, meer of minder luxueuze weekendverblijven en tuinhuisjes of riante villa’s, “als ze zonder vergunning werden opgetrokken, gaan ze tegen de vlakte”.

De Vlaamse minister is alleen bereid om om een uitzondering te maken voor “sociale omstandigheden”, dat wil zeggen mensen die in een illegaal bouwsel wonen, die mogen daar blijven totdat er voor hen iets anders is gevonden.

In Vlaanderen heeft een grootscheepse wildgroei van alle mogelijke bouwwerken plaatsgevonden in de laatste twintig tot dertig jaar. Dat is onder andere op grote schaal het geval in het grensgebied met Nederland. Volgens een eerste raming moeten over heel Vlaanderen verspreid zeker duizend illegale bouwsels worden afgebroken, waaronder villa’s en bungalows, tenminste als er via corruptie en vriendjespolitiek geen typisch Belgische oplossingen worden gevonden voor bepaalde illegale bouwwerken.

Hoge dwangsommen

Baldewijns heeft de gemeenten in Vlaanderen te kennen gegeven de wildgroei van permanent bewoonde weekendverblijven of campeerterreinen in te dammen. De bewindsman overweegt dwangsommen als ideaal middel om de afbraak van alle mogelijke bouwwerken of herstel van het landschap versneld af te dwingen. De rechtbanken moeten volgens hem systematisch hoge dwangsommen eisen.

Ook zint de minister op maatregelen om de aanvraag van bouwvergunningen te ontmoedigen die alleen maar worden gedaan om de rechtspraak te vertragen om zo langer in een illegaal bouwsel te ke blijven wonen. Door eindeloos en vaak ook nog pro deo te procederen weten heel wat bewoners van illegale optrekjes hun verblijf jarenlang te rekken.

Minister Baldewijns vindt het verder onaanvaardbaar dat zeer veel vonnissen van rechtbanken die de afbraak van een illegaal woonverblijf bevelen, niet uitgevoerd worden.

Bouwmisdrijven

Omdat deze vonnissen in Belgie niet verjaren evenmin als bouwmisdrijven trouwens, laat Baldewijns een inventaris opmaken van niet uitgevoerde vonnissen om ze alsnog te laten uitvoeren. Ook komt er een onderzoek naar oude en nieuwe bouwmisdrijven.

De minister heeft voorts nog plannen om een speciaal ambtenarencorps op te richten dat zich full-time zal bezighouden met de bouwinspectie. Deze inspecteurs zullen dat niet alleen vanachter hun bureau doen, maar erop uit trekken om bouwmisdrijven “te velde” op te sporen.

Baldewijns wil ook geen concentratie meer van grote winkeloppervlakten langs de wegen in Vlaanderen. Winkelen hoort volgens de minister thuis in en rond de steden en niet in grote winkelcentra op het platteland. Dit betekent dat er een halt zal worden toegeroepen aan de vestiging van nieuwe ‘meubelboulevards’ en autosteden langs de Vlaamse wegen.

Reageer op dit artikel