nieuws

Regels voor lagere bouw-btw in Belgie versoepeld

bouwbreed

De btw-verlaging in de bouw waartoe de Belgische regering onlangs besliste, zal op meer woningen van toepassing zijn dan aanvankelijk werd vastgesteld.

Volgens het bouwblad ‘De Bouwkroniek’ zou het Belgische kabinet binnenkort het besluit nemen om een van de criteria voor het in aanmerking komen van de verlaagde bouw-btw te versoepelen.

Het gaat om de bepaling dat de verlaagde btw alleen van toepassing is op woningen en appartementen met een maximale oppervlakte van respectievelijk 190 en 100 m2 inclusief kelder en garage. De bouwsector in Belgie trok daarop aan de bel bij het ministerie van Financien in Brussel omdat zij meende dat een dergelijke kleine woonruimte, zeker voor appartementswoningen (waar ongeveer 80 m2 bewoonde ruimte zou over blijven) niet leefbaar zou zijn voor een normaal gezin.

Volgens ‘De Bouwkroniek’ was het ministerie van Financien gevoelig voor dit argument en zal het Belgische kabinet op 15 november op voorstel van minister Maystadt beslissen om geen rekening te houden met de oppervlakte van garages en kelders in de nieuwe btw-regeling. Hoeveel huizen en appartementswoningen nu meer gebouwd zullen worden door deze versoepeling van de oorspronkelijke regeling valt moeilijk te zeggen. Enkele duizenden zeker, zo wordt verondersteld in de bouw.

De verlaging van de btw in de bouw voor particuliere huizen en appartementswoningen gaat van 20,5 naar 12 procent. Het btw-tarief voor de sociale woningbouw daalt van 12 naar 6 procent. De ouderdom van een woning waarvoor het verlaagd btw-tarief voor renovatie geldt, daalt van 20 naar 15 jaar. De btw-verlaging geldt voor wat nieuwbouwhuizen betreft alleen voor de eerste schijf van – 110.000. De genomen maatregelen ter stimulering van de bouw hebben een beperkte geldigheidsduur: van 1 januari 1996 tot en met 31 december 1997.

Reageer op dit artikel