nieuws

Europees Parlement tegen concessie om tropisch bos in Suriname te exploiteren

bouwbreed

Het Europees Parlement heeft op initiatief van het Nederlandse Europarlementslid Doeke Eisma (D’66) met grote meerderheid een resolutie aanvaard waarin de regering van Suriname wordt gevraagd om de toegezegde concessie voor twee Indonesische en een Maleisisch bedrijf om drie keer 150.000 hectare tropisch bos te exploiteren in te trekken.

Het gaat om de concessies aan de bedrijven Musa en Suri-Atlantic uit Indonesie en Berjaya uit Maleisie. De Europese volksvertegenwoordiging vraagt haar collega’s in het Surinaamse parlement deze resolutie te steunen.

Het Europees Parlement verzoekt de regering van Suriname om het aanbod van de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank aan te nemen over het opzetten van een internationaal trustfonds waarmee het uitstel van de concessieverlening kan worden betaald. De aldus gewonnen tijd kan volgens de parlementsresolutie dan worden gebruikt om een efficiente infrastructuur op te bouwen waarmee een duurzame exploitatie van de Surinaamse bossen wordt gewaarborgd.

Het parlement wil ook dat de Europese Commissie financieel bijdraagt tot dit trustfonds maar Europees commissaris Emma Bonino reageerde meteen met een afwijzing. De Europese Commissie heeft daarvoor geen geld, zo zei ze.

Het Europees Parlement verzoekt de regering van Suriname ook om positief te reageren op het grote aantal aanbiedingen om het land te helpen een duurzaam bosbouwbeleid te voeren. Het verzoekt de Surinaamse regering tevens om zodra een duurzaam bosbouwbeleid is ingevoerd een internationale veiling te organiseren waarbij alle betrouwbare bosbedrijven ke inschrijven waarna concessies ke worden verleend aan bedrijven met een goede reputatie op dit gebied.

Reageer op dit artikel