nieuws

Snelheden bij werk aan weg duidelijk omlaag

bouwbreed

“Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog lang niet.” Dat concludeert de verkeerspolitie uit de actie Naleving Snelheidslimieten, waarbij sinds 20 maart van dit jaar tot aan het begin van de bouwvakvakantie intensief is gecontroleerd op de maximumsnelheid bij wegwerkzaamheden.

De actie werd opgezet omdat uit eerder onderzoek was gebleken dat tussen de 50 en 70 procent van de automobilisten zich niets aantrokken van snelheidsbeperkingen bij wegwerkzaamheden. Dat leidde gemiddeld tot de dood van twee wegwerkers per jaar.

In 1994 werden 1167 verkeersongelukken bij wegwerken in uitvoering geconstateerd. Bovendien werden in dat jaar 55 wagens, die werden gebruikt voor het bebakenen van de weg total loss gereden.

Sinds 20 maart heeft de verkeerspolitie tijdens werkzaamheden op tien autosnelwegen van ruim 313.000 passerende voertuigen de snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 77.366 harder dan de ter plaatse geldende limiet van 50, 70 of 90 kilometer per uur.

Dat is een overtrederspercentage van 24,7 %, duidelijk minder dan eerdere metingen aan resultaat lieten zien.

Consequenties

De daling van het aantal overtreders is volgens een woordvoerder van het Aktiecentrum Naleving Snelheidslimieten in Driebergen te danken aan het feit dat de controle-acties uitgebreid zijn aangekondigd en het dreigen met bekeuringen ook in daden is omgezet.

“Je kunt automobilisten wijzen op de gevaren van hard rijden, met name op een weggedeelte waar gewerkt wordt, maar het is effectiever om tevens consequent bekeuringen uit te delen, zo blijkt”, aldus deze woordvoerder.

Overtreedt een automobilist de snelheidslimiet met 50 kilometer per uur of meer, dan kan zelfs zijn auto in beslaggenomen worden.

Het actiecentrum zal, zodra de wegwerkzaamheden na de bouwvakvakantie weer beginnen, de radarapparaten langs een groot aantal rijkswegen weer opstellen.

Reageer op dit artikel