nieuws

PerfectOffice: een ideaal pakket voor bedrijven

bouwbreed

Novell, de nieuwe eigenaar van WordPerfect, is met PerfectOffice op de markt gekomen. PerfectOffice is een combinatie van programma’s waarmee men geacht wordt elk voorkomend probleem in een bedrijf te ke tackelen. Novell gaat met PerfectOffice de strijd aan met Microsoft en Lotus, die dergelijke produkten ook bieden, namelijk Lotus SmartSuite en Microsoft Office.

Het moet gezegd. Novell kwam als laatste op de markt maar biedt ook het meest. Zo hebben alle onderdelen van PerfectOffice, WordPerfect, Quattro Pro, Presentations, InfoCentral, Envoy en Groep Wise, de beschikking over OLE 2.0, waardoor moeiteloos onderdelen van het ene programma in het andere te gebruiken zijn. Bij veranderingen in het ene onderdeel heeft dit automatisch ook consequenties heeft voor het gedeelte dat in een ander programma is gebruikt. Dus als u in het spread-sheet Quattro Pro een berekening uitvoert, deze omzet in een grafiek en die grafiek in een document gebruikt, dan zal de grafiek in het document ook veranderen als u in de eerste berekening een verandering aanbrengt. Deze consequente binding tussen de verschillende onderdelen van het geheel bespaart veel werk.

InfoCentral

Een uniek onderdeel is InfoCentral. Dit onderdeel is een PIM, een personal information manager. In feite is InfoCentral het ideale stuurmechanisme om de bovenbeschreven linken tussen objecten en bestanden tot stand te brengen. Maar het kan meer. Zo is dit onderdeel van het pakket in staat om de centrale planning en agenda in een netwerk te zetten en bij te houden. Dit programma maakt zogenaamde iBases. Dat zijn databanken gevormd door allerlei onderling gerelateerde gegevens, die zich op allerlei verschillende plekken bevinden. Dat ke gegevens over mensen, organisaties, documenten, gebeurtenissen en wat al niet zijn. Als voorbeeld heeft Novell er een iBase over reizen bijgedaan. Daarin vindt u informatie over vliegvelden, vliegmaatschappijen, hotels, restaurants, autoverhuurmaatschappijen e.d. over de gehele wereld. U kunt met gemak zo’n iBase maken rondom een po waarmee u te maken heeft. Toeleveranciers, termijnen, brieven die u verstuurd heeft, rekeningen, afspraken etc.; alles is aan elkaar te relateren. Een uitermate krachtig managementhulpmiddel.

Aangezien ook in de bouw tekstverwerkers worden gebruikt, enkele woorden over de nieuwste versie van WordPerfect, nl. versie 6.1, die in dit pakket is opgenomen. Het ziet er naar uit dat dit eindelijk de goede Windowsversie is. Zeer stabiel, met gemak zijn allerlei vreemde formaten te importeren en de interface, het beeld op het scherm, is beter uitgebalanceerd dan de kermis van de vorige versies.

Hulpmiddelen

Het programma beschikt over spelling- en grammaticacontrole, alhoewel ik bij het nut van de laatste wel wat vraagtekens plaats. Zeker handig is de automatische typefoutencorrectie, een gimmick die al eerder in Word voor Windows was te vinden.

Het programma heeft allerlei hulpmiddelen om op min of meer geautomatiseerde wijze documenten te maken. Dat werkt snel en goed. Als u bijvoorbeeld wilt faxen, dan zijn daar een aantal standaardformulieren voor opgenomen. Als u een formulier gekozen heeft, dan kunt u dat uit WordPerfect wegzenden. Ook het knippen en plakken van tekst gaat net even intelligenter dan bij andere programma’s. Dit is op het moment de tekstverwerker die bovenaan staat.

Opmerkelijk is ook het pakketonderdeel Envoy. Dit programma is in staat om welk document dan ook leesbaar te maken op een netwerk, het doet er niet toe of dit een Macintosh document of een PC document is. Bovendien kan er in de documenten bij inzien gewijzigd worden. Het behoeft geen betoog dat deze voorziening de uitwisseling van documenten, zeker in een gemengde hardware omgeving, duidelijk verbetert.

Reageer op dit artikel