nieuws

OG-beleggers van Rodamco nemen belang in Berlijn

bouwbreed

Rodamco, het internationale onroerend-goedfonds van de Robeco Groep, is vijf jaar na de val van de Muur actief geworden in Berlijn. Voor de somma van – 150 miljoen participeren de Rotterdammers voor 67 procent in het OG-po Ring-Center aan Frankfurter Allee.

Het OG-fonds kocht het 67 procents-belang van de Deutsche Bank, die vanaf 1990 het po in samenwerking met ECE Pomanagement en Philipp Holzmann heeft ontwikkeld. De rest van het pakket is in handen van de familie Otto. Het winkelcentrum in het Ring-Center wordt door de aannemer Holzmann in het najaar van 1995 opgeleverd, de kantoorruimte in de lente van 1996.

Huurniveau

“We hebben voor dit po gekozen, omdat het grotendeels uit winkels bestaat. De kantoren in het po nemen we erbij en raken we, gezien het huurniveau wel kwijt. Maar het is een gegeven dat de kantorenmarkt in Berlijn er niet al te best voorstaat”, aldus drs. W. Dijkema, directeur Rodamco.

Hij meldt dat er op dit moment geen zakelijke relaties liggen tussen de vele Nederlandse aannemers die in en om Berlijn actief zijn. “Ooit heeft de HBG voor ons een po in Duitsland gedaan.”

De overige belangen van Rodamco in Duitsland betreffen tien kantoorgebouwen, twee distributiecentra en een winkelcentrum. Inclusief de Berlijnse aankoop bedraagt de marktwaarde van de Duitse portefeuille nu meer dan – 1,1 miljard.

Winkels

De totale winst over het eerste halfjaar 1994 van Rodamco, die overigens op 1 maart 1994 is aangevangen, is uitgekomen op – 94 miljoen, tegen – 79 miljoen over dezelfde periode van het vorige jaar. Het bedrag is tot stand gekomen door de nettowinst en de herwaarderingsresultaten (totaal – 256 miljoen) te verminderen te verminderen met het valutaherwaarderingsresultaten ( – 162 miljoen).

Over het gehele boekjaar 1994/1995 verwacht Rodamco “dat het totale resultaat ongeveer gelijk kan zijn aan dat over 1993/1994, namelijk – 334 miljoen”.

Om het resultaat in stand te houden, heeft ook Rodamco gekozen om meer te gaan beleggen in winkels. Naast de uitbreiding in Berlijn heeft men ook winkels in Spanje, Engeland en Frankrijk aangekocht. Zo kocht men onlangs voor een half miljard drie regionale winkelcentra in Frankrijk. De rendementen op deze beleggingen zijn per saldo veiliger dan te investeren in kantoorpanden.

Reageer op dit artikel