nieuws

NVM trekt advertentie- verbod tarieven in

bouwbreed

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) trekt, als de leden er op 9 december mee instemmen, het verbod te adverteren met de hoogte van de tarieven in. Dat heeft de NVM aan minister Wijers van Economische Zaken laten weten.

Deze oordeelde dat het verbod strijdig was met de regels voor vrije concurrentie. Volgens NVM-voorzitter Van Groeningen was dat nooit de bedoeling, maar stond de garantie voor de kwaliteit van de dienst van de NVM-makelaars voorop. Minister Wijers vond dat het advertentieverbod in strijd is met de wet economische mededinging. De wet bepaalt dat bindende prijsafspraken in een bedrijfstak verboden zijn.

De kwestie kwam medio september in de publiciteit door de problemen waarin de Apeldoornse makelaar Goos verzeild was geraakt. Goos had via billboards en advertenties bekendheid gegeven aan zijn bedrijf. Bovendien hanteerde hij lagere tarieven dan de adviestabel van de NVM. Goos kreeg van het afdelingsbestuur van de NVM in Apeldoorn te horen dat hij zijn lidmaatschap op het spel zette als hij geen einde maakte aan zijn stuntwerk.

Van tafel geveegd

De Vereniging Eigen Huis was blij met de actie van de minister en is verheugd dat de NVM het advertentie-verbod intrekt. Nu pas ontstaat er volgens de consumentenorganisatie echt vrije concurrentie met lagere tarieven. “Het argument van de NVM voor het verbod slaat nergens op. Dan zou je bij wijze van spreken eerst tien huizen moeten kopen en courtage moeten betalen, waarna je achteraf kunt gaan uitvlooien wie de beste kwaliteit leverde. Zo werkt het natuurlijk niet”, aldus een woordvoerder van Eigen Huis.

Reageer op dit artikel