nieuws

Thema-stand laat alle facetten van hout zien

bouwbreed Premium

Het Centrum Hout in Almere is bij de inrichting van de thema-expositie Hout op de Bouwbeurs bepaald niet kinderachtig te werk gegaan. Vertegenwoordigers van binnen- en buitenlandse organisaties van houtverwerkende industrieen hebben er een plaats gekregen, naast individuele ondernemingen die zich met houtprodukten op de markt begeven. En ook de scholingsmogelijkheden in de branche zijn niet vergeten.

Een gezamenlijke expositie Hout voor deze beurs is al tot een vaste traditie geworden.

Het Centrum Hout, dat voor die traditie verantwoordelijk is, heeft met enige trots laten weten er in geslaagd te zijn op 4000 vierkante meters in de Bernhardhal zon zeventig instellingen en/of bedrijven bijeen te krijgen, die de bezoekers alle facetten van hout laten zien:van houtsoorten via houttoepassingen tot en met houtdocumentatie en opleidingen in het houtvak.

Daarbij is, zoals gesteld, niet geschroomd ook buitenlandse deelnemers binnen de eigen poorten te halen. Zoals de Council of Forest Industries uit Canada, een beroepsvereniging zonder winstoogmerk, waarbij meer dan 140 leden uit West-Canada zijn aangesloten die gezaagd hout, multiplex en diverse houtprodukten vervaardigen en over de wereld exporteren. De Council heeft eigen kantoren in Groot-Brittannie, Frankrijk, Duitsland, Italie en Japan, waardoor hij zijn leden goed kan bijstaan als het gaat om handelspromotie en marktbenadering. Men doet aan collectief onderzoek en produktontwikkeling, aan kwaliteitscontrole, het opstellen van normen en richtlijnen etc.

Uit Zweden Ook bij de internationale deelname aan de thema-expositie is men niet eenkennig gebleken. Zo vindt men ook de Zweeds-Finse Houtinformatie, die uiteraard nadrukkelijk het gebruik van Scandinavisch hout promoot. Belangstellenden ke bij de ZFH ook het computerprogramma ‘HSB op de PC’ in werking zien, een programma dat geschikt is voor elke personal computer.

Het geeft aan de hand van twaalf basisprincipes een indruk van de vele mogelijkheden van houtskeletbouw, zoals dat in Zweden en Finland veelvuldig wordt toegepast.

Nieuw dit jaar is de komst van de American Hardwood Export Council, waar men terecht kan voor informatie over de vele soorten hardhout die men uit de Verenigde Staten kan betrekken.

Maar ook individuele bedrijven uit het buitenland zijn terug te vinden onder de zeventig on dernemingen in deze collectieve houtstand. Zoals Nordborg Industries (Benelux) BV, hget verkoopkantoor voor de Benelux, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Franrkijk van het Canadese Nordbord Industries Inc., producent van onder meer OSB, triplex, MDF en gezaagd hout. Norbord-SterlingOSB, gefabriceerd door Norbord Highland Ltd uit het Schotse Inverness heeft in heel korte tijd al een aanzienlijk deel van de markt van constructieplaten veroverd.

Noord-Holland Ook Nederlandse bedrijven, die een buitenlandse onderneming vertegenwoordigen, zijn in de collectieve stand te vinden. Zoals Schauman BV, de Nederlandse vestiging van het Finse Kymmene Schauman Wood, die zich dit jaar voor het eerst op de Bouwbeuers presenteert met een overzicht van de vele triplexspecialiteiten.

Een nog andere vorm van collectiviteit vindt men bij deze thema-expositie in de gezamenlijke presentatie van veertien timmerfabrikanten uit Noord-Holland. Zij laten geinteresseerden graag kennismaken met de door hen ontwikkelde snelle bouwmethoden.

Ze bieden een totaalpakket, uiteenlopend van enkele stuks tot een grote serie, dat de architect nog alle vrijheid laat bij zijn ontwerp. De veertien fabrieken leveren kwaliteitswerk, want er wordt gewerkt onder KOMO-certificaat en met garantieverlening voor de duur van tien jaar van de Stichting Garantiefonds voor Timmerwerk.

Opleiding Scholing en werkgelegenheid in de houtbranche is bij deze collectieve stand niet vergeten.

Daarvoor zorgt de stichting WESP (Werkgelegenheids- en Scholingspoen), die daartoe de nodige initiatieven ontwikkelt, adviseert en informeert. Als het om werkgelegenheid gaat is het beleid geconcentreerd op het plaatsen van langdurig werkozen en op regulering van het personeelsverloop.

Uit een Gids Opleidingen Houthandel valt op te maken welke mogelijkheden voor het volgen van scholing aanwezig zijn.

Tenslotte zijn er in de Centrum Hout-presentatie tal van individuele Nederlandse bedrijven te vinden, die hun produkten promoten, zoals houthandel Lambert van den Bosch uit Veenendaal, gespecialiseerd in gelakte, gegronde en ongelakte profielen en nieuw ontwikkelde plinten, glaslatten en lijsten, Houthandel en zagerij P.C. van Drimmelen en Zn.

BV, volgens het Centrum Hout de leverancier van produkten en halffabrikanten van Midden- en Europees vuren, Dekker Hout met produktiebedrijven in Den Haag, Vianen en Warmond met o.a. massief gelijmde vuren en grenen panelen, standaard binnendeurkozijnen en profielhout en De Groot Vroomshoop met de van haar bekende bouwsystemen en houtprodukten, waarbij opdrachtgevers ke profiteren van de unieke combinatie fabrikant, toeleverancier en uitvoerder.

Het Centrum Hout in Almere is bij de inrichting van de thema-expositie Hout op de Bouwbeurs bepaald niet kinderachtig te werk gegaan.

Vertegenwoordigers van binnen- en buitenlandse organisaties van houtverwerkende industrieen hebben er een plaats gekregen, naast individuele ondernemingen die zich met houtprodukten op de markt begeven. En ook de scholingsmogelijkheden in de branche zijn niet vergeten.

Reageer op dit artikel