bouwbericht

Cees van Vliet: déjà-vu bij brand Notre-Dame

bouwbreed 236

Cees van Vliet: déjà-vu bij brand Notre-Dame

Cees van Vliet had een behoorlijke déjà-vu, toen hij vorige week de beelden zag van de brandende Notre-Dame, de beroemde kathedraal in Parijs. Hij dacht terug aan de brand in de Laurentiuskerk aan de Herengracht in Weesp, zíjn kerk. De torenspits van de wereldberoemde Notre-Dame stond in lichterlaaie en stortte in, net als (een deel van) de torenspits van de Laurentiuskerk.

Wonen

Herontwikkelen Laurentiuskerk tot commerciële ruimtes / 2 appartementen / brouwerijcafé Wispe Bier / 1 hotelkamer in de kerktoren / yogacentrum YogaToday / bouwen 3 stadsboerderijen (of vrije kavels) in de kerktuin aan de Herengracht 17. Project 'Laurentiushof'. Contact loopt via De Wijde Blik.

WEESP | Uitvoering | € 5.000.000 - € 10.000.000

De brand in de Laurentiuskerk brak uit op 8 november 2016 brak uit. Op een plein naast de kerk werd de 22 meter hoge torenspits gerestaureerd. De toren is onder meer gemaakt van naaldhout en bedekt met leisteen. Hij weegt zo’n 24 ton. Van Vliet: “Precies twee jaar later, op 8 november 2018, is de torenspits teruggeplaatst, dat was natuurlijk een prachtig moment.”

Onder grote publiekelijke belangstelling vond de terugplaatsing van de torenspits in het centrum van Weesp plaats. Niet zo gek, er waren twee hijskranen nodig om het gevaarte weer op de goede plek te krijgen. Een meer dan spectaculair gezicht, aldus Van Vliet.

In de torenspits komt een hotelkamer. Als alles volgens plan verloopt, is die kamer over een week of tien klaar. Van Vliet: “We gaan eerst een tijdje proefdraaien. Mensen die ons afgelopen jaren gesteund hebben, gaan we uitnodigen om een nachtje te komen proefslapen. Zo kunnen we de kinderziektes er uit halen. En het is natuurlijk ook gewoon leuk. Het uitzicht is echt fantastisch, neem dat maar van mij aan.”

Cees van Vliet, een ondernemer uit Weesp, werd in 2012 eigenaar van de monumentale kerk, een iconisch gebouw in het centrum van de stad. Vanwege de niet al te beste bouwkundige staat van het gebouw, in combinatie met de terugloop van het aantal kerkgangers, besloot de parochie in 2012 de kerk aan de Herengracht te verlaten. Van Vliet werd de nieuwe eigenaar.

Over het lot van de kerk is afgelopen jaren behoorlijk gediscussieerd. Slopen was een optie, maar ook gedeeltelijk slopen of behouden en renoveren behoorde tot de mogelijkheden. Uiteindelijk is er voor gekozen de kerk te behouden. Van Vliet, voormalig eigenaar van een bouwbedrijf, besloot het monument te restaureren en te transformeren. Janton Stork uit Weesp is aangetrokken als architect van de transformatie en nieuwbouw, de verbouwing is in eigen beheer gedaan.

Van Vliet is zich er van bewust dat het project ‘aardig in the picture’ was, daarom is de buurt nauw betrokken geweest bij de renovatieplannen. “Het ligt midden in de stad, bovendien is dit een project van de hele lange adem. De brand en de bezwaren hebben voor een vertraging van twee jaar gezorgd, maar het einde is in zicht. Ik denk dat de renovatie in het voorjaar van 2020 klaar is.”

De kerk, die destijds is ontworpen door architect Theo Asseler, is in 1876 in gebruik genomen. Het gaat om een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl. De kerk heeft een nieuwe fundering gekregen en steunt nu op 200 nieuwe heipalen met lengtes tussen de 13 en 16 meter. Dat was hard nodig, omdat de kerk aan het verzakken was.

Op de begane grond van de kerk komt bierbrouwerij Wispe met een proeflokaal, verder komt er een yogaschool in het gemeentemonument. Er zijn intussen twee extra tussenverdiepingen gerealiseerd. Op de eerste en tweede verdieping komen twee grote appartementen. Het ene appartement heeft een vloeroppervlakte van 300 vierkante meter, het andere appartement heeft een vloeroppervlakte van liefst 350 vierkante meter. En in de toren komt dus één hotelkamer. Van Vliet: “Een beetje naar het idee van het hotel in een voormalige scheepskraan in Amsterdam.”

In de voormalige kerktuin worden drie zogenaamde stadsboerderijen gebouwd. Inwoners van Weesp hoopten dat deze tuin een openbaar toegankelijke stadstuin zou worden, maar die wens kon niet gehonoreerd worden. Van Vliet zegt dat het bouwen van een aantal huizen in de kerktuin nodig is om de kerk te behouden. Met de verkoopopbrengsten kan een deel van de restauratie en verbouwing worden bekostigd.


Plaats: Weesp
Opdrachtgever: Cees van Vliet
Ramingsgroep: 5.5 miljoen euro
Nummer: 251294


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel