bouwbericht

Gloednieuw lab voor waterschap Hunze en Aa’s Veendam

bouwbreed 1260

Gloednieuw lab voor waterschap Hunze en Aa’s Veendam

Waterschap Hunze en Aa’s gaat een gloednieuw laboratorium bouwen naast het waterschapshuis op het Aquapark in Veendam. Het Algemeen Bestuur heeft deze week fiat gegeven voor de bouw van het lab. BAM Bouw en Techniek (regio noord) heeft de voorlopige gunning gekregen als hoofdaannemer, KuiperCompagnons uit Rotterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp. Nijeboer-Hage Technisch Adviseurs uit Assen heeft het ontwerp van de installatietechniek verzorgd, Prinzen Advies uit Soest verzorgt de inrichting van het laboratorium.

Bedrijven en logistiek

Bouwen laboratorium voor Waterschap Hunze en Aa's naast het hoofdkantoor aan het Aquapark 5.

VEENDAM | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

In het laboratorium wordt onder meer de kwaliteit van het water en slib van kanalen, rivieren en zwemwater onderzocht. Daarnaast onderzoekt het laboratorium het water van rioolwaterzuiveringsinstallaties en het afvalwater van bedrijven. Het laboratorium verricht werkzaamheden voor zowel Hunze en Aa’s als waterschap Noorderzijlvest. Hunze en Aa’s opereert in de provincies Groningen en Drenthe.

Het laboratorium van Waterschap Hunze en Aa’s is momenteel gehuisvest in een huurpand in Assen, zegt projectleider Ernst Messink van het waterschap. ,,Dat pand is echter verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. We moeten er sowieso uit, omdat het is verkocht aan een projectontwikkelaar. Het wordt op termijn ook gesloopt. We hebben verschillende mogelijkheden voor een nieuw onderkomen onderzocht, uiteindelijk hebben we voor nieuwbouw gekozen.’’

Een waterschap is niet verplicht om een eigen laboratorium te hebben, vervolgt Messink. ,,Je kunt het onderzoek ook door externe partijen laten doen. Het is natuurlijk wel praktischer en efficiënter om een eigen lab te hebben.’’

Het nieuwe gebouw verrijst op eigen grond van het waterschap, naast het bestaande hoofdkantoor in Veendam. Voor medewerkers is het een lang gekoesterde wens om dichter bij de hoofdvestiging te werken.

Het nieuwe laboratorium heeft een bruto vloeroppervlakte van circa duizend vierkante meter. De gevel van het lab bestaat vooral uit glas tussen twee overtekende platen. Messink: ,,De onderste plaat zweeft boven het maaiveld. Ik vergelijk het ontwerp wel eens met een tompouce.’’

Aan de ene kant van het gebouw komt het daadwerkelijk laboratorium, aan de andere kant kantoorruimte. Het gebouw krijgt energiezuinige installaties, apparatuur en verlichting en wordt verwarmd en gekoeld met eigen warmte-koude opslag. Ook krijgt het lab een groen dak. Daardoor wordt het hemelwater vertraagd afgevoerd naar het watersysteem.

De omgevingsvergunning is nog niet rond, maar Messink verwacht dat dat niet lang meer gaat duren. Als alles volgens planning verloopt, kan in het begin van het tweede kwartaal de schop de grond in. Het is de bedoeling dat het nieuwe laboratorium eind 2018 in gebruik kan worden genomen.


Plaats: Veendam
Opdrachtgever: Waterschap Hunze en Aa’s
Ramingsgroep: 5 miljoen euro
Nummer: 499645


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel