bouwbericht

Nieuwe zuiveringsinstallatie Utrecht: schoner, sneller en minder stank

bouwbreed 1932

Nieuwe zuiveringsinstallatie Utrecht: schoner, sneller en minder stank

In opdracht van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zijn Heijmans en GMB momenteel druk bezig met de bouw van de nieuwe rioolzuiveringsinstallatie (rwzi) in Utrecht. De huidige installatie aan het Zandpad, die 75 miljoen liter afvalwater per dag schoonmaakt, is verouderd.

Meerdere onderdelen van de installatie zijn versleten en zijn dringend aan vervanging toe, aldus een woordvoerster van het hoogheemraadschap. Ook is de huidige installatie – de oudste onderdelen stammen uit de jaren vijftig – niet geschikt voor de strengere normen aan de kwaliteit van het gezuiverde water.

Nieuw bedrijfsgebouw

Het DBM-contract heeft een waarde van meer dan 120 miljoen euro. Heijmans aandeel in de combinatie is twee derde, dat van GMB een derde. Naast een nieuwe rwzi krijgt het waterschap ook een nieuw bedrijfsgebouw op het terrein. De combinatie bouwt de nieuwe installatie naast de huidige rwzi.

Nereda-technologie

De nieuwe zuivering is volgens het hoogheemraadschap een ultra-moderne installatie die werkt met de zogenaamde Nereda-technologie. Hierbij wordt het water gezuiverd met bacteriën. Deze bacteriën hebben de vorm van slibkorrels. Daardoor zijn het rioolslib en het schoongemaakte water makkelijker van elkaar te scheiden, waarbij de slibkorrels uiteindelijk naar de bodem zakken. Groot voordeel van deze technologie is dat er geen nabezinktanks meer nodig zijn. Dat scheelt een hoop ruimte. De huidige heeft veertien nabezinktanks in gebruik. Dit nieuwe systeem verbruikt minder energie, verspreidt minder geur, kan meer water zuiveren en heeft schoner water als eindresultaat. Heijmans heeft deze technologie in 2013 ook al eens toegepast.

Overbodig

Begin 2018 staat de buitenkant van de installatie en begint de afbouw. Dan worden onder meer pompen, elektronica en procesautomatisering getest. De oplevering is gepland voor begin 2019, waarna een onderhoudsperiode van tien jaar ingaat.

Als de nieuwe zuivering in gebruik wordt genomen, zijn de oude tanks overbodig. Het waterschap weet nog niet hoe het vrijkomende terrein wordt ingericht, maar blijft wel eigenaar: de ruimte is over dertig à veertig jaar weer nodig als de zuivering opnieuw moet worden vervangen….


Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Ramingsgroep: 120 miljoen euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel