bouwbericht

Pathé-bioscoop vestigt zich ook in Leeuwarden

bouwbreed 1317

Pathé-bioscoop vestigt zich ook in Leeuwarden
locatie Leeuwarden Wilhelminaplein 1

Leeuwarden krijgt een Pathé-bioscoop in het midden van de stad. De bios verrijst aan het Harmonieplein, pal achter het Paleis van Justitie. Het gaat om een complex van zeven zalen met in totaal circa duizend stoelen.

Cultuur en religie

Bouwen Pathé Bioscoop met 7 zalen (ca. 1000 zitplaatsen) op locatie vml. parkeerkelder Paleis van Justitie ('Paleisslurf') aan het Harmonieplein / Zaailand, Ruiterskwartier tussen Schouwburg de Harmonie en het Paleis van Justitie. De bouwkosten van het project zijn enorm gestegen. Het nieuwe ontwerp is goedgekeurd en hoeft niet opnieuw beoordeeld te worden door de gemeenteraad. In juli 2019 is de bouw hervat.

LEEUWARDEN | Uitvoering | € 5.000.000 - € 10.000.000

De bioscoop wordt gebouwd op de plek waar zich tot voor kort het achtergebouw van het Paleis van Justitie bevond. Het Paleis van Justitie is gebouwd in 1846, als provinciaal gerechtshof. Aanvankelijk diende dit gebouw ook als vergaderplaats voor de Provinciale Staten van Friesland. De achterbouw is in de jaren zestig van de vorige eeuw gerealiseerd.

Circulair gesloopt

In april is begonnen met de sloop van deze achterbouw. Ook de luchtbrug wordt verwijderd. Dit gedeelte wordt circulair gesloopt. Met andere woorden: de vrijkomende materialen worden zo veel mogelijk hergebruikt. Alleen de kelderbak wordt niet verwijderd.

Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van het Paleis van Justitie en de vrijkomende kavel. Wanneer de sloop deze maand is afgerond, wordt de kavel overgedragen aan de gemeente. De gemeente verkoopt de grond vervolgens weer door aan Pathé voor een bedrag van 1.5 miljoen euro. Wilfried van Winden van WAM is de architect. Het bioscoopgebouw bestaat uit opvallende bollingen in rood baksteen en heel veel glas.

Hoogwaardig uitgaanscentrum

Pathé heeft zich in 2012 al gemeld als gegadigde voor het realiseren van een bioscoopcomplex in het centrum van de Friese stad. Volgens de gemeente is het Harmonieplein de meest geschikte locatie: in het uitgaanskwartier Ruiterskwartier, centraal in de binnenstad. Volgens de gemeente levert een bioscoopcomplex op deze plek ‘een krachtige impuls op voor transformatie van dit gebied als hoogwaardig uitgaanscentrum’. Tivoli en Cinema, twee bestaande bioscopen in het centrum van Leeuwarden, vrezen dat zij minder bezoekers krijgen. Loren Holding, eigenaar van deze bestaande bioscopen, meende bovendien dat de gemeente ongeoorloofde steun aan Pathé zou geven. De Raad van State stelde Loren echter in het ongelijk.

De nieuwe Pathé-bioscoop kan naar verwachting in het najaar van 2018 in gebruik worden genomen.


Plaats: Leeuwarden
Opdrachtgever: Pathé
Ramingsgroep: 6 miljoen euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel