bouwbericht

Nieuwe Rijnhavenbrug: ontsluiting van nieuwe hotspot Alphen

bouwbreed 514

Nieuwe Rijnhavenbrug: ontsluiting van nieuwe hotspot Alphen

In Alphen aan den Rijn is begonnen met de transformatie van Rijnhaven-Oost, een gebied aan de rand van het centrum van de stad. Dit gebied wordt de komende jaren geschikt gemaakt om te wonen, te werken en te recreëren.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Bouwen Rijnhavenbrug nabij Hoornseweg. Werk omvat o.a. vervangen bewegingswerk / bovenbouw / aanpassen civiele constructie. 9 januari starten de sloopwerkzaamheden. Betreft voormalige Nationale aanbesteding met ref.nr. 2514. Procedure: openbaar.

ALPHEN AAN DEN RIJN | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

Friso Civiel uit Sneek is momenteel bezig met de vervanging van de Rijnhavenbrug in de weg ‘Hoorn’, de nautische toegang tot de Rijnhaven. De oude brug was een circa vijftig jaar oude ophaalbrug met een doorvaarthoogte van slechts 75 centimeter.

Aantal brugopeningen zal toenemen

De Rijnhaven is nu een weinig gebruikte industriehaven. Het is de bedoeling dat deze haven tot jachthaven wordt ontwikkeld. Met als gevolg dat het aantal brugopeningen aanzienlijk zal toenemen: van ongeveer twee keer hinder per week naar enkele duizenden keren per jaar, aldus een woordvoerster van de gemeente Alphen aan den Rijn. Om het aantal openingen enigszins te beperken, wordt de vaste doorvaarthoogte vergroot.

De oude brug is intussen verwijderd, al wordt een aantal onderdelen hergebruikt. Het bedieningsgebouw is gesloopt. De nieuwe brug, eveneens een ophaalbrug, krijgt een vrije doorvaarthoogte van 2.45 meter. Dit betekent volgens de gemeentewoordvoerster dat de brug voor kleine motorboten en sloepen niet open hoeft te gaan. De brug wordt aangesloten op de centrale brugbediening.

Startende, innovatieve en ambachtelijke bedrijven

Ook de voormalige Biesterfeldfabriek – dat De Werf gaat heten – maakt onderdeel uit van de transformatie van Rijnhaven. Het vertrek van deze fabriek was nodig om de ontwikkelingen in Rijnhaven mogelijk te maken. De gemeente heeft de fabriek uitgekocht. De Werf is bestemd voor ‘startende, innovatieve en ambachtelijke bedrijven die met elkaar een stimulerende setting vormen voor vernieuwend en sociaal ondernemerschap’, aldus de gemeente. Dan kan onder meer door tijdelijk hergebruik van de bestaande panden. De ondernemers mogen de bestaande gebouwen zelf opknappen. Ook hebben ze de mogelijkheid om nieuwe, tijdelijke gebouwen neer te zetten.


Plaats: Alphen aan den Rijn
Opdrachtgever: Gemeente Alphen aan den Rijn
Ramingsgroep: 3,8 miljoen euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel