bouwbericht

Zaandijkerkerk: van rotte kies naar Zaanse trots

bouwbreed Premium 161

Zaandijkerkerk: van rotte kies naar Zaanse trots

Hij stond in 2009 nog op de nominatie om tegen de vlakte te gaan, de Zaandijkerkerk in Zaandijk. De kerk werd beschouwd als een rotte kies in de straat. De ramen waren al jaren dichtgespijkerd, de slopershamer lag zelfs klaar.

Wonen

Herontwikkelen Zaandijkerkerk tot 11 sociale huurappartementen aan de Arie de Bruijnstraat. Om de bouw van de appartementen door te laten gaan heeft consolidatie van de kerk plaatsgevonden. Fase 2 van herontwikkeling Zaandijkerkerk. Renovatie van de kerk is afgerond (fase 1: 229491). In de consistorie zijn 2 appartementen gerealiseerd in 2015. Overige 9 appartementen komen in de kerk.

ZAANDIJK | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

Zaans Erfgoed en het Cuypersgenootschap vonden echter dat het vervallen, maar beeldbepalende gebouw behouden moest blijven voor het dorp. Niet lang daarna besloot de gemeente Zaanstad, waar Zaandijk onder valt, de kerk op de monumentenlijst te zetten. Stadsherstel Amsterdam heeft het pand in 2013 gekocht. Samen met andere partners (gemeente, provincie Noord-Holland, particulieren, fondsen en historische verenigingen) zijn vervolgens plannen gemaakt voor de toekomst.

Doosjes

De vernieuwde Zaandijkerkerk is begin deze week in gebruik genomen. In het gebouw zijn elf woningen gerealiseerd voor jongeren met een autisme spectrum stoornis (ASS): negen in de kerk zelf, twee in de voormalige consistorie. Huurder is de Heeren van Zorg, een organisatie die autistische jongeren begeleidt.

Hooyschuur architecten uit Wormerveer ontfermde zich over de restauratie van de kerk zelf, nunc architecten uit Zaandam heeft de elf woningen ontworpen. Aannemersbedrijf F.W. Onrust uit Amsterdam en Aannemingsmaatschappij Friso uit Almere voerden de bouw uit. Onrust deed het casco, Friso bouwde de woningen. De woningen zijn als een soort doosjes in het monument geplaatst, aldus nunc architecten. ‘Deze woningen zijn als autonome meubelstukken zo binnen de kerk geplaatst dat de hoofdvorm van de kerk vanuit elke positie voelbaar is’.

Grote netten

De mahoniehouten trappen leiden naar de twee verdiepingen waar de kubusachtige appartementen zijn gerealiseerd. De appartementen zijn afgewerkt met grijswit geverfde planken en zijn voorzien van grote ramen met uitzicht op de ‘binnenplaats’. Het glas in de voormalige kerkramen is weggelaten, voor frisse lucht in het gebouw. Grote netten zorgen er voor dat vogels niet naar binnen kunnen vliegen.

Ook het uurwerk van de bijbehorende toren is gerestaureerd. In de toren zelf is een permanente tentoonstelling ingericht, onder meer over de historie van het gebouw. De geschiedenis van de Zaandijkerkerk begint in 1640. In 1878 werd de kerk grotendeel verwoest door brand. Vervolgens werd op de oude fundamenten een nieuwe kerk gebouwd. Na het samengaan van de gemeente Zaandijk met Koog aan de Zaan in 1978 raakte de kerk in verval.


Plaats: Zaandijk
Opdrachtgever: Stadsherstel Amsterdam
Ramingsgroep: 1.5 miljoen euro


 

Foto's

Reageer op dit artikel