bouwbericht

Franeker wordt thuisbasis nieuwe gemeente Waadhoeke

bouwbreed 431

Franeker wordt thuisbasis nieuwe gemeente Waadhoeke

Eén stad, veertig dorpen en circa 47.000 inwoners: dat zijn de ingrediënten van de toekomstige gemeente Waadhoeke. Waadhoeke ligt aan de Waddenkust in Noordwest Fryslân en wordt gevormd door de huidige gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en vier dorpen van Littenseradiel.

Bedrijven en logistiek

Verbouwen / uitbreiden gemeentehuis Franekeradeel tot hoofdlocatie voor de fusiegemeente Waadhoeke (per 1-1-2018) aan de Harlingerweg 18. Project omvat verbouwen kantoor tot kantoorconcept 'Het Anders Werken' / bouwen nieuwe raadzaal. Ontwerpbureau Noordpeil is landschapsarchitect. Duurzaam project vanwege zonnepanelen.

FRANEKER | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

De toekomstige gemeente neemt op 1 januari 2018 haar intrek in het gemeentehuis aan de Harlingerweg in Franeker, het voormalige gemeentekantoor van Franekeradeel. Jorritsma Bouw uit Bolsward is onlangs is begonnen met de grootschalige verbouwing van dit pand. Van Manen en Zwart Architecten uit Drachten is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Het is de bedoeling dat de verbouwing op 1 december is afgerond, aldus Rob Meenderink, voorzitter van de werkgroep huisvesting. ,,De wens is om de huisvesting op orde te hebben voordat de herindeling een feit is. Dat gebeurt bij herindelingen niet zo vaak.’’ De ambtenaren van Franekeradeel zijn momenteel gehuisvest in tijdelijke units op het terrein.

Waadhoeks werken

Het voormalige gemeentekantoor in Franeker kenmerkte zich onder meer door brede gangen, veel deuren en veel kantoren. Wie het gebouw niet kende, kon er makkelijk de weg kwijtraken. Dat is in het nieuwe gemeentehuis verleden tijd: het gebouw wordt volgens Meenderink zo ruimtelijk en open mogelijk ingericht, met weinig muren, een grote bezoekersruimte en flexibele werkplekken. ,,De nieuwe gemeente heeft gekozen om vanaf het begin een nieuwe manier van werken te introduceren: Het Andere Werken, een flexibel werkconcept waarbij bijna niemand meer een eigen werkplek geeft. We noemen het ook wel Waadhoeks werken.’’

Trouwzaal

Op de eerste verdieping komt een eet-werkcafé. Aan de westkant van het huidige pand wordt bovendien een nieuwe raadzaal gebouwd. Deze zaal kan in toekomst ook gebruikt worden als trouwzaal. Het gebouw wordt bovendien verduurzaamd, aldus Meenderink. ,,De buitenschil is al duurzaam, het gaat vooral om de binnenkant. Zo wordt een aantal installaties vernieuwd.’’

Een aantal werkgroepen, met daarin leden uit de verschillende fusiegemeenten, is momenteel bezig met de inrichting van het nieuwe gemeentehuis. Een landschapsarchitect van bureau Noordpeil uit Sneek maakt, in samenwerking met de gemeente, een plan voor de buitenruimte. It Twalûk, een naburige school, verhuist aan het einde van dit schooljaar naar een andere locatie, om ruimte te maken voor de verbouwing.

Webcam

Omwonenden en andere geïnteresseerde Waadhoekers worden nauw betrokken bij de inrichting van het gebied rondom hun nieuwe gemeentehuis. De gemeente laat binnenkort een webcam plaatsen in de centrale hal van het gemeentehuis. De verbouwing neemt ongeveer acht maanden in beslag. De gemeentehuizen van Menameradiel en het Bildt gaan na de herindeling in de verkoop.


Plaats: Franeker
Opdrachtgever: Gemeente Waadhoeke
Ramingsgroep: 5 miljoen euro


 

Reageer op dit artikel