bouwbericht

2400 Woningen op voormalig NS-terrein Utrecht

bouwbreed 696

2400 Woningen op voormalig NS-terrein Utrecht

In de Utrechtse Cartesiusdriehoek, voormalig rangeerterrein en werkplaats van de NS, verrijzen circa 2400 koop- en huurwoningen. NS Stations – eigenaar van het bijna zestien hectare grote terrein – en de gemeente Utrecht hebben deze week het koersdocument Cartesiusdriehoek vastgesteld.

Wonen

Bouwen woningen / bedrijfsruimtes in Cartesiusdriehoek. Het Bestemmingsplan moet nog worden aangepast. Onderzoeksfase.

UTRECHT | Initiatief | € 2.000.000 - € 5.000.000

De afspraak is dat in dit gebied minimaal 580 sociale huurwoningen en 300 starterswoningen met middeldure huurprijzen worden gebouwd.

Ambitieuze toekomstvisie

Urban Xchange – een bureau dat gespecialiseerd is in strategische visies en nieuwe toekomstperspectieven voor complexe gebieden – en BGSV (adviesbureau voor stedenbouw en landschap) hebben de opdracht gekregen om een ambitieuze toekomstvisie te maken, aldus de gemeente Utrecht. Het terrein, dat ligt ingeklemd tussen de Cartesiusweg en de treinsporen naar Amsterdam en Den Haag/Rotterdam, heeft zijn functie grotendeels verloren. ‘De ontwikkeling van de Cartesiusdriehoek is een unieke kans om in het geografisch hart van Utrecht een nieuw stuk stad te creëren’, aldus NS. Ook komt er een tunnel tussen de Locomotiefstraat en de Tweede Daalsedijk, voor een snelle verbinding van de nieuwe stadswijk met de binnenstad.

Het voormalige CAB-gebouw op het terrein, onlangs aangewezen als gemeentelijk monument, blijft behouden. CAB staat voor Centraal Autoherstel Bedrijf. Dit gebouw uit 1949 is ontworpen door spoorwegenarchitect Sybold van Ravensteyn. NS was in eerste instantie eigenaar van het sporennet, maar was ook grootaandeelhouder van veel bus- en trammaatschappijen. Om al die bussen te onderhouden, besloot NS tot de bouw van een centrale werkplaats.

Dit monument is momenteel in gebruik door creatieve bedrijven. Het CAB-gebouw krijgt in de nieuwe woonwijk een functie als ontmoetingsplek, met ruimte voor maatschappelijk en commerciële voorzieningen, van sport en cultuur tot winkels en horeca.

De binnengebied van de Cartesiusdriehoek wordt verkeersarm en krijgt de uitstraling van een park, inclusief wandelpaden. Het is nu aan de Utrechtse gemeenteraad om het koersdocument goed te keuren, zodat NS en de gemeente de plannen verder kunnen uitwerken.


Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: NS Stations
Ramingsgroep: Nog niet bekend


 

Reageer op dit artikel