bouwbericht

Noordgebouw Utrecht krijgt 24-uurs karakter 

bouwbreed 320

Noordgebouw Utrecht krijgt 24-uurs karakter 

Een gebouw met een 24-uurs karakter, op een van de drukste plekken van het land: dat is het Noordgebouw in het Utrechtse stationsgebied in een notendop. Onder toeziend oog van burgemeester Jan van Zanen is deze week begonnen met de bouw van dit pand waar wonen, werken, ontmoeten, kennisdelen en netwerken samenkomen.

Wonen

Bouwen "Urban Hub" (Noordgebouw) met 16 koopappartementen / kantoorruimte (9000 m2) / retail (3000 m2) / Inntel hotel 'Utrecht City' met 162 kamers / restaurant / bar / wellness (totaal 9000m2) boven spoor 1 en 2 te Utrecht Centraal aan de Smakkelaarshoek 10. Project 'U24 - the Third Place'. Dura ontwikkelt samen met NIC RE Development. Rollecate levert en monteert aluminium kozijnen en vliesgevels.

UTRECHT | Opgeleverd | € 10.000.000 - € 50.000.000

Het Noordgebouw is een project van Ontwikkelingscombinatie Noordgebouw Utrecht vof (Dura Vermeer Vastgoed & VORM Ontwikkeling), in samenwerking met NIC ReIdevelopment. MONK Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. Dura Vermeer Bouw Hengelo is de hoofdaannemer. Het concept van het Noordgebouw – ook wel ‘U24’ genoemd – sluit volgens de ontwikkelaar aan bij de gedachte van een ‘Urban Hub’. 

Het Noordgebouw bestaat uit een hotel met 162 kamers, een restaurant, bar en wellness, veertien appartementen, winkels (3100 vierkante meter) en kantoor (9000 vierkante meter). De totale oppervlakte van het gebouw is bijna 23.000 vierkante meter. In dit pand komt bovendien de nieuwe hoofdingang naar de veelgebruikte Noordertunnel: via deze tunnel kunnen voetgangers en fietsers naar alle bovenliggende perrons van Utrecht Centraal lopen. 

Projectontwikkelaar Michel Rongen van Dura Vermeer: ,,De eerste ideeën voor dit gebouw ontstonden in 2013. Al vanaf het begin is die 24-uurs gedachte het uitgangspunt geweest. Door een combinatie van zo veel functies is er straks ook echt 24 uur per dag leven in de brouwerij.’’ 

Door de toepassing van veel glas wordt het een transparant gebouw. Het wordt bovendien een groen pand, met veel groene wanden en dakterrassen. Rongen: ,,Het gebouw wordt wel eens vergeleken met een gestapelde stad. Vaak heeft een multifunctioneel gebouw horizontale scheidingen tussen de functies, maar daar is hier geen sprake van: alles functies grijpen kris kras door elkaar heen.’’

Wat het gebouw volgens de projectontwikkelaar extra bijzonder maakt, is de ingewikkelde footprint. ,,Het wordt deels op de in aanbouw zijnde fietsenstalling gerealiseerd. Bovendien is het logistiek een ingewikkelde klus: we bouwen immers midden in het Stationsgebied met heel veel bouwactiviteiten.’’ Het pand heeft een basishoogte van 25 meter, met accenten tot 38 meter.  De bouw neemt een kleine twee jaar in beslag.Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: Ontwikkelingscombinatie Noordgebouw Utrecht vof 
Ramingsgroep: Meer dan 12.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel