bouwbericht

Dokkum krijgt nieuw sportcentrum

bouwbreed 208

Dokkum krijgt nieuw sportcentrum

In Dokkum is deze week begonnen met de bouw van een nieuw, multifunctioneel sportcentrum in het Tolhuispark. Het sportcentrum wordt tegen het bestaande zwembad met horecagelegenheid aan gebouwd.

Horeca, sport en recreatie

Bouwen Sportcentrum Tolhuispark aan het Tolhuispark 2. Werk omvat Design, Build, Maintain en Operate multifunctionele sportaccommodatie met o.a. zwembad Tolhuisbad / sporthal de Trimmer / gymzaal. Het zwembad staat er al, de sporthal moet nieuw gebouwd worden. IJB is aammer funderingstechnieken.

DOKKUM | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

De gemeente Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, heeft de opdracht gegund aan de combinatie Optisport en Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum. Het gaat om een DBMO-contract, waarin het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de exploitatie is vastgelegd. Optisport, exploitant van het Tolhuisbad, runt circa 350 sportaccommodaties in Nederland en België. AGS Architects uit Heerlen is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe sportcentrum. De verticaal geprofileerde groene gevel maakt het complex zichtbaar in de parkachtige omgeving, aldus de architect.

Voor dit project heeft de gemeenteraad van Dongeradeel een krediet van ruim 4.5 miljoen euro beschikbaar gesteld. De nieuwbouw bestaat uit een sporthal van 24 bij 44 meter, een verenigingsruimte voor de plaatselijke korfbalvereniging en ondersteunende ruimtes, zoals kleedkamers en douches. Verder komt er een riante centrale hal en een ruimte voor fitness. Ook komt er een tribune met plek voor 150 toeschouwers. Het Tolhuispark ligt dichtbij de hoofdgebruikers van de sporthal, zoals scholen uit het voortgezet onderwijs.  

De nieuwe hal vervangt twee anders sportaccommodaties in Dokkum: sporthal De Trimmer en de gymzaal in de Hoedemakerspolder. De Trimmer, gebouwd in de jaren zestig, voldoet al jaren niet meer aan de eisen van deze tijd, aldus de gemeente. In 2015 was de hal zowel financieel als technisch afgeschreven. De brandweer heeft de gebruikers al eens gewaarschuwd voor brandgevaar. Even is overwogen om te renoveren, aldus wethouder Pytsje de Graaf. ,,Ik ben blij dat alsnog voor nieuwbouw is gekozen.’’ De verouderde accommodaties worden gesloopt.

De bouw van de nieuwe sportaccommodatie is iets later van start gegaan dan gepland, vanwege archeologische vondsten op de bouwplaats. Bureau Raap voerde het archeologisch onderzoek uit en vond resten uit de steentijd. Deze vondsten blijven bewaard in de ondergrond.

Als alles volgens planning verloopt, kan het nieuwe sportcentrum in het begin van 2018 in gebruik worden genomen.Plaats: Dokkum
Opdrachtgever: Gemeente Dongeradeel
Ramingsgroep: 2.5 tot 5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel