bouwbericht

Verzorgingstehuis maakt plaats voor studio’s in hofjes

bouwbreed 135

Verzorgingstehuis maakt plaats voor studio’s in hofjes

Wonen in een studio in een hofje, in plaats van wonen in een groot en gedateerd verzorgingstehuis: de hulpbehoevende bewoners van Marijke Hiem in Heerenveen gaan er straks qua wooncomfort flink op vooruit. 

De locatie Marijke Hiem is onderdeel van Meriant, de ouderenzorgtak van Zorggroep Alliade.

Ook locatie Anna Schotanus, eveneens in Heerenveen, gaat deels plat om plaats te maken voor nieuwbouw. Ook hier komen meerdere woonblokje met kleinschalige zorg. Beide locaties zijn bedoeld voor mensen die zware zorg nodig hebben, denk aan mensen die lijden aan dementie. Marijke Hiem – dichtbij het centrum van de stad – heeft straks plek voor tachtig à negentig mensen, op locatie Anna Schotanus kunnen na de verbouwing 110 mensen wonen. 

Beide locaties voldoen niet meer aan de woon- en leefwensen van de huidige en toekomstige bewoners, zegt directeur Hugo Broekman van Meriant. ,,Mensen willen graag kleinschalige zorg in een prettige, herkenbare omgeving. Ze willen op een zo normaal mogelijke manier leven. Bewoners van Marijke Hiem kunnen straks een wandelingetje maken in een groen hofje dat is afgeschermd. Locatie Anna Schotanus ligt iets verder uit het centrum krijgt meer een parkachtige omgeving.’’

Op de locatie Marijke Hiem verrijzen woonblokjes voor acht à negen mensen. Elk woonblokje bestaat uit een gezamenlijke woonkamer waar onder meer gekookt kan worden. Broekman: ,,Je komt binnen in een halletje, dan komt de woonkamer. Voorbij de woonkamer is vervolgens een gang die leidt naar de studio’s. Een studio is 35 vierkante meter groot en beschikt over een woon- en slaapgedeelte, een pantry en een douche met wc. Er is genoeg privacy.’’

De bewoners van Marijke Hiem verhuizen vlak voor Pasen naar Herema State, waar ze tijdelijk zullen verblijven. Rond de zomer zal worden begonnen met de sloop van het huidige verzorgingstehuis. Als alles volgens planning verloopt, is de nieuwbouw van Marijke Hiem medio 2018 afgerond en kunnen de bewoners terug. Het nieuwe Anna Schotanus is naar verwachting midden 2019 klaar. Plaats: Heerenveen
Opdrachtgever: Meriant, onderdeel van Zorggroep Alliade
Ramingsgroep: 5 tot 7.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel