blog

Wat heb ik geleerd van de bouw?

bouwbreed 1563

Wat heb ik geleerd van de bouw?

Ik ga u weer verlaten. De uitgever heeft me gevraagd om een andere klus te doen en ik vertrek dus per 1 september bij Cobouw. Het waren leuke jaren. Dank u. Een beetje te kort, dat wel. Maar goed, wat heb ik geleerd van de bouw?

  1. U heeft het druk en te weinig personeel en dat zorgt voor problemen. Maar het wordt pas echt heel naar als veiligheid het kind van de rekening wordt. En dat is nog echt te vaak het geval.
  2. U houdt van bouwen, maar niet persé van mensen. De bouw is traditioneel en dat vind ik prima. Maar bewoners zitten soms met de gebakken peren. Fouten maken doet iedereen, maar communiceer daarover en herstel ze.
  3. U bent nogal kort van stof. Ik ken geen branche waarin men de kaarten zo tegen de borst houdt en met zo veel tegenzin praat over het vak. Vaktrots is goed. Zet uw licht niet onder de korenmaat.
  4. U houdt niet van vrouwen in de bouw. We hebben twee keer een lijst van top50 bouwvrouwen gemaakt en mijn collega Marije de Leeuw werd er wel een beetje tureluurs van. Vrouwen die hoog eindigden wilden het jaar daarna niet meer op de lijst. Want ze werden een beetje gepest. “Ben je echt wel zo goed?”, hoorden ze steeds. Jammer, want diversiteit is een teken van volwassenheid.
  5. U heeft last van Rijkswaterstaat. Er is niet zo veel communicatie, helderheid en transparantie. Met als uithangbord mevrouw Blom, die toen ik me na een optreden aan haar voorstelde, gewoon wegrende.
  6. Er is een volle agenda. Duurzaamheid, circulariteit en gasloos bouwen zijn geen mode, maar moeten op de agenda uit puur lijfsbehoud. U wacht nog liever wat af, maar er is haast. Neem het voortouw. Doe wat.
  7. U verricht nuttig werk. En wat ik zo leuk vind: u waardeert de kritische journalistiek van Cobouw. We krijgen veel lof. En dat betekent dat we iets goed doen. Ik wens u veel succes en blijf met ons praten. Dat is voor iedereen beter.

 

Reageer op dit artikel