blog

Moeite met verduurzamen

bouwbreed 548

In NRC Handelsblad schreef een journaliste over de onmogelijkheid om haar oude huis te verduurzamen. De moraal van het verhaal was tweeledig.

Moeite met verduurzamen

Punt één. Veel installatieadviseurs en installateurs weten het eigenlijk ook niet en vallen terug op werkwijzen en producten die ze kennen. Vaak zonder zich te verdiepen in de specifieke condities van het huis of de wensen van de klant. Van integraal denken hebben ze nog nooit gehoord. En redeneren vanuit een redelijke terugverdientijd van de investering is er ook niet bij. Punt twee. Simpel en snel, dat bestaat in de hoofden van de installatiemannen & vrouwen niet. Praktische en goedkope oplossingen om het verbruik te verminderen (bijvoorbeeld folie achter de cv) of duurzamer in te kopen dat moet de consument zelf maar bedenken of uitvinden.

Belangrijkste conclusie die ik uit het artikel trok is dat het niet eenvoudig is te bepalen of investeren in duurzaamheid verantwoord is. Omdat de duurzaamheidsindustrie er zelf nog niet uit is.

Dan maar wachten tot die industrie volwassen is geworden? Dat is ook geen goed idee. De analogie met zelf bouwen ligt hier voor de hand. De gebruiker zal zich zelf moeten verdiepen in de voors en tegens, kosten en baten van te nemen maatregelen. Pas als je er zelf uit bent, heeft het zin om er een bedrijf bij te zoeken dat in staat is toegevoegde waarde te leveren.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel