blog

Normaal

bouwbreed 1128

Normaal

Het huidige hete weer beschouwen we nog niet als normaal. Of is het een voorbeeld van het ‘nieuwe normaal’? Die term hoor je steeds vaker bij zaken die we nu nog ongewoon vinden. Of we er maar aan willen wennen.

Niet alleen warme droge zomers zijn ‘het nieuwe normaal’. Ik heb het ook al gehoord in relatie tot de krappe arbeidsmarkt, lange levertijden, hoge prijzen en ander structureel of conjunctuur-gedreven ongemak. Want ongemak lijkt direct gekoppeld aan dat nieuwe normaal. Het gaat vaak om zaken die we maar moeten slikken of waar we ons op zijn best aan moeten aanpassen. Zo is ook aardgasvrij bouwen tot het nieuwe normaal gaan horen. De energietransitie zit zelfs nog in het stadium daarvoor, met nog te veel participanten in de ontkenningsfase of de het-zal-mijn-tijd-wel-duren-variant daarvan.

Wat ik een beetje mis is de positieve kant van veranderingen. Dat gaat verder dan die te benoemen tot ‘uitdaging’, want dat wensballonnetje wordt al te gemakkelijk doorgeprikt. Want laten we eerlijk zijn, elke verandering roept weerstand op, al is het maar omdat we niet meer op de automatische piloot kunnen werken, wonen, leven. Het chagrijn van de verandering staat dan de waardering van een nieuwe situatie in de weg.

Stel bijvoorbeeld dat de maximumsnelheid omlaag zou gaan. Je kunt wachten op de chocoladeletters in de krant, gemor bij borrel en barbecue en op je eigen verwachting veel meer reistijd kwijt te zijn. Maar probeer het eens. Die extra reistijd beperkt zich tot enkele minuten (zelfs op een route als Zwolle – Den Haag), je rijdt meer ontspannen en bent merkbaar goedkoper uit (ja, ja, veel lezers hebben een tankpas). Bovendien is het een substantiële bijdrage aan de beperking van de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof; zelfs met een Tesla, tenzij die echt nooit op grijze stroom opgeladen wordt. En passant (!) zouden de PAS-problemen grotendeels opgelost zijn. Waarom dus niet?

Vaak heeft het nieuwe normaal intrinsieke meerwaarde, die zichtbaar wordt als je er met een open blik naar kijkt. Maar dat vraagt afstand en reflectie. Hopelijk is daar voor ieder van ons deze periode gelegenheid voor.

Het nieuwe normaal, het gaat vast wennen. Maar eerst gewoon vakantie.


Harm Valk, Partner / senior adviseur Nieman Raadgevende Ingenieurs

Reageer op dit artikel