blog

Kennis van zaken

bouwbreed 691

Wat onderscheidt nu eigenlijk de grote doe-het-zelf winkels van elkaar? Wie op zoek is naar spullen voor een klus, kan niet om die vraag heen.

Kennis van zaken

Het minimale aanbod is altijd hetzelfde, terwijl sommige aanbieders proberen alles wat met vrije tijd te maken heeft onder een dak te brengen. Meestal leidt dat tot een chaotische winkel en struikel je over de fietsbanden en aquariumbenodigdheden. Prijsverschillen zijn ook niet zo, dat je omrijdt.

Het dienstbetoon is eigenlijk ook nergens slecht, maar wat opvalt is dat het natuurlijk niet helpt als het personeel zelf niet van maken houdt. Het zijn vaak niet meer dan verkopers, die doen wat ze moeten doen en niet te beroerd zijn (geleid door een bedrijfsleider die in het oortje praat) mee te wandelen naar het schap waar de klant vervolgens aan zijn lot wordt overgelaten. Vaak zijn ze ook nog wel heel nat achter de oren en hebben ze geen idee wat ze eigenlijk verkopen. In die enkele zaak waar personeel wel weet hoe en waarmee te maken, daar wordt de klusser daarentegen opvallend goed geholpen. Het beste dat ze tegen een klusser kunnen zeggen is namelijk “dat zou ik niet doen”. Of “weet je zeker dat dit gaat werken?”. Meestal zijn het wat oudere mannen en vrouwen die van de hoed en de rand weten.

Maar ook dat vakmanschap heeft een kritische grens. Want wanneer je vervolgens het materiaal op maat wilt laten zagen, dan hebben ze daarvoor niet de geschikte zaag. Of erger nog, juist dat materiaal beschadigt de zaag.

En uiteindelijk kom ik dan meestal met lege handen uit zo’n winkel. Het is een geluk dat er vier verschillende zijn op één industrieterrein.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel