blog

Help, een ladder

bouwbreed 1042

Help, een ladder

Een scheur in een panty, ze heeft er een hekel aan. Ik had haar nog gewaarschuwd, doe dat nou niet, maar toch trok ze aan dat pluisje, als een bezetene, alsof ze het nog een keer bevestigd wilde zien dat het ook nu verkeerd af zou lopen – of juist niet. Toen was het gebeurd. Een ladder: Hè nee.

Een vrouwending kun je zeggen, eigenwijs, maar er is kennelijk meer aan de hand met ladders, want mannen weten er ook geen raad mee. Of je nu ‘onder aan de ladder begint’ of ‘ladderzat bent’, op de een of andere manier gaat het altijd mis: de ladder is verdoemd.

Met plaatsvervangende schaamte kijk ik soms naar ongevallen in de bouw: alsof bouwvakkers de risico’s bewust opzoeken. Neem de steigerbouwer zonder valbeveiliging, neem de machinist van een Bobcat die een zwabberende container wil inrijden die op hoogte aan een kraan hangt.

Precies, het is als de ladder waar je niet onderdoor mag. Iedereen waarschuwt, iedereen weet dat het link is, en toch zijn er bij die er maling aan hebben. Ik vrees daarom een beetje voor de Veiligheidsladder die grote opdrachtgevers verplicht willen stellen bij aanbestedingen.

Langs het spoor schijnt het effect te sorteren, maar ik ken ook voorbeelden van ladders die men al snel weer zat was. De ladder voor duurzame verstedelijking? Huh wat?

Ik hoop dat het met deze ladder anders afloopt. Dat we met zijn allen die eerste twee treden betreden en dat we binnen afzienbare jaren alle gevaren weten te trotseren en pannenbier drinken…
Wist u trouwens dat je een lomperik bent als ‘je door de ladder bent gebuild’? En wist u dat je op inbrekerspad bent als ‘je met de ladder uitgaat’?

Reageer op dit artikel