blog

Zware beroepen

bouwbreed 535

In de discussie over de pensioenleeftijd doet de stratenmaker altijd mee. Iedereen ziet het beeld voor zich. In weer en wind. Op zijn knieën. Voorovergebogen. Met de armen naar voren. En vaak gedwongen tegen een te laag tarief meters te maken. Om dan nog maar niet te spreken over de nog jonge en sterke oppermannen, die de hele dag heen en weer sjouwen met armen vol met stenen. Die ze klaar leggen in gebukte houding.

Zware beroepen

Toch zijn het niet de stratenmakers maar de stukadoors die de ranglijst van WIA-uitkeringen per sector uit 2016 aanvoeren. Ook schilders komen voor in de top 5, samen met vissers, werknemers in de tabak verwerkende industrie en personeel op taxi’s en ambulances. Werknemers van dakdekkers- en mortelbedrijven lopen ook veel risico. Opvallend is dat bouwbedrijven minder uitval hebben dan bedrijven in sectoren waar mensen worden uitgezonden, reinigen of drukken.

De uitval vanwege arbeidsongeschiktheid is in de top 10 van bedrijven meer dan twee keer zo hoog als het gemiddelde. Dus zware beroepen bestaan echt, maar het gaat voor een deel om heel andere beroepen dan iedereen denkt.

Interessant is ook de vraag of de pensioenleeftijd veel zal helpen bij het terugdringen van uitval. Kijken we naar de mannen die uitvallen dan is het aantal uitvallers in de leeftijd 35-45 bovengemiddeld en stijgt het met 150%  ten opzichte van de leeftijdscategorie 25-35. Er is vervolgens nog eens 100% stijging als we naar de leeftijdscategorie 55-65 kijken.

De cijfers roepen de vraag op of het nu veel helpt de pensioenleeftijd voor zware beroepen een paar jaar te verlagen. Volgens mij niet. Dat vergt veel radicalere maatregelen. Een beroepsverbod vanaf 45 jaar voor stukadoors, schilders, dakdekkers en mortellisten geeft meer kans op drastische beperking van uitval.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel