blog

Zonveiligheid

bouwbreed 136

Het kwik is onlangs op sommige plekken in ons land weer boven de dertig graden gegaan. En daarmee hebben we de eerste tropische dag voor dit jaar te pakken. Kortom, de zomer dient zich aan en de stijgende temperaturen hebben direct effect op het werken in de bouw.

Zonveiligheid

Op de steiger in de zon staan, betekent vaak dat het shirt uitgaat. Een logisch reflex maar met de kennis die we inmiddels hebben over de gevolgen van te veel UV-straling op de huid, niet wenselijk. Het gevaar op huidkanker is als je veel in de zon bent nu eenmaal groot.

We staan helaas nog steeds in de top 3 van meest onveilige sectoren. Dat betekent dat we als werkgever een verantwoordelijkheid hebben om het werken in de bouw veiliger te maken. Daar hoort naar mijn mening zonveiligheid ook bij. Natuurlijk hebben de medewerkers op de bouwplaats als vaklieden een eigen verantwoordelijkheid. Ze moeten zelf ook snappen dat het niet gezond is om een hele dag met een bloot bovenlijf in de zon te staan metselen. De mensen moeten begrijpen dat zij zichzelf tegen de zon moeten beschermen. Tegelijkertijd zie ik het wel als onze taak om voor bewustwording te zorgen. Niet alleen voor onze eigen mensen maar ook voor de medewerkers van onze partners op een project, lees onderaannemers. Dat doen we bijvoorbeeld door aandacht aan het thema te besteden in onze nieuwsbrieven en met specifieke flyers die over zonveiligheid gaan. We moeten het onderwerp niet onderschatten. Het helpt enorm dat het KNMI er in de weersbulletins ook aandacht aan besteedt door de UV-index te delen.

Zonveiligheid is trouwens meer dan goed insmeren met zonnecrème. Het is ook belangrijk om voldoende te drinken en uit te kijken voor een zonnesteek. Dat betekent dat men elkaar op het werk ook een beetje in de gaten moet houden. Wijs er iemand op als die al lang in de zon staat of met het zonreflecterend isolatiemateriaal in de weer is. Natuurlijk ligt hiervoor ook een taak bij de uitvoerder. Maar zonveiligheid gaat ons allemaal aan.


Bart Hendriks, Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel