blog

Zoek ‘uw fax’ in tijden van schaarste

bouwbreed 459

Het zoemt al weer een tijdje rond, de arbeidsmarkt is een werknemersmarkt. Als bij een Pavlovreactie halen we alles uit de kast om nieuwe collega’s te vinden: we organiseren sollicitatie-events (waarbij we zorgen dat ons gras veel groener is dan bij de buurman) en bijbehorende vacatureteksten blinken uit in met superlatieven beschreven uitdagingen, fantastische arbeidsvoorwaarden en geweldige werkplekken. Maar de schaarste blijft, iedereen vist immers in dezelfde vijver.

Zoek ‘uw fax’ in tijden van schaarste

Opvallend is dat we in veel vacatures vooral beschrijven hoe het werk nu gedaan wordt, terwijl de échte uitdaging zit in hoe het werk anders – ontdaan van verspilling en alle franje uitgevoerd zou kunnen worden. Dit zou wel eens een probaat middel kunnen zijn om mensen te binden én om capaciteit vrij te spelen.

Een mooi voorbeeld komt uit onze eigen praktijk. Onze buitendienst in het buitenland voert al vele jaren dagelijks op ‘efficiënte’ wijze haar werkzaamheden uit: veldwerkers gaan op pad met papieren werkinstructies, stapels situatietekeningen, noteren hun meetresultaten met pen op papier en maken veldschetsen van de situatie. Een tekenaar op kantoor verzorgt de digitalisering van deze gegevens en een adviseur kruist de benodigde analyses aan op een aanvraagformulier, die hij vervolgens per mail naar een laboratorium stuurt. Een hele verbetering overigens, want niet eens zo lang geleden ging dit nog per fax!

Binnen ons programma Leren & Continu Verbeteren zijn we op zoek gegaan naar de verspilling, ‘onze fax’, in dit proces. Dit heeft geresulteerd in een volledige standaardisatie en digitalisatie van ons buitendienstproces. Dit heeft er niet alleen voor gezorgd dat we op een snelle, uniforme wijze informatie kunnen uitwisselen tussen al onze kantoren en klanten, ook de kans op het maken van fouten is geminimaliseerd. Door te werken met state of the art apparatuur bannen we in één klap heel veel verspillend overtypewerk uit. Het werk wordt er niet alleen leuker van, ook de kwaliteit krijgt een grote impuls. Daarnaast voorzien we een kostenbesparing die kan oplopen tot wel een paar ton op jaarbasis!

Mijn boodschap in deze tijden van schaarste is dan ook: ga op zoek naar ‘de fax’ in uw werkprocessen. Met het vinden ervan hebt u een echte uitdaging te pakken waarmee u mensen kunt binden, schaarse capaciteit kunt vrijspelen én waar u ook nog eens financieel garen bij zult spinnen.


Martin Doeswijk, Directeur Business Unit Industry Tauw
martin.doeswijk@tauw.com

Reageer op dit artikel