blog

Stampei

bouwbreed 785

Gaat het nog goed komen met de verbouwing van de Tweede Kamer? Een vooralsnog moeilijk uit te leggen plan. Met veel gedoe over de architect(en). Hoge kosten. Een uiterst negatieve pers. En dan ook nog een procesmanager met een politiek profiel. Eigenlijk lijken de problemen (in ieder het geval: het beeld daarvan) door alle interventies eerder groter te worden dan kleiner.

Stampei

Opmerkelijk is dat dit megaproject al in de voorbereiding in de problemen raakt, terwijl juist de uitvoering ervan als kwetsbaar geldt. Iets soortgelijks zie je eigenlijk bij de luchthaven Lelystad. Wat aanvankelijk werd gepresenteerd als een logisch ei van Columbus blijkt toch al snel een koekoeksei te zijn. En voor veel burgers wat verder op een rot ei.

Het zou zo maar eens kunnen dat we kritischer worden in de beleidsvoorbereiding omdat we bang zijn voor de sores van de uitvoering. Met andere woorden, dat we ons lesje geleerd hebben. Dan is het dus eigenlijk goed nieuws dat er zo’n stampei is. En dan mag het vuurtje onder de plannen wel wat worden aangewakkerd.

Tegelijkertijd vraagt dit dat betrokkenen het spel in de voorbereiding anders gaan spelen. Wat gepresenteerd wordt als vanzelfsprekendheden (iconische architectuur, hoge kosten, weinig overlast) moet juist veel meer geproblematiseerd worden. Dat levert direct andere beeldvorming op. Maar (en misschien zit ‘m daar wel de kneep) dat vergt tegelijkertijd heel andere mensen in de voorbereiding.


Lenny Vulperhorst, Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

 

Reageer op dit artikel