blog

Lummelen is géén verspilling van tijd

bouwbreed 440

JongNLingenieurs organiseert op 14 juni een Collegetour. Het is een terugkerend event waarbij een kopstuk uit de sector in gesprek gaat met jongere medewerkers uit onze branche.

Lummelen is géén verspilling van tijd

Op 14 juni is Michèle Blom de gast en zal het gesprek onder andere gaan over de ingenieur van de toekomst. Als directeur van Koninklijke NLingenieurs open ik de Collegetour en bij het schrijven van mijn openingswoordje moest is terugdenken aan mijn tijd als jonge ingenieur.

Wat rigoureus is veranderd in het werk, is de hoeveelheid lummeltijd. Toen ik eind jaren ’90 begon met werken, zat er veel meer lummeltijd ingebakken in een werkdag dan nu. Wachten bij de repro, wachten op een modelberekening, reizen van A naar B: het waren allemaal momenten waarop je even niet aan het werk was. Mobiele telefoons waren er nog niet voor iedereen. Hoe anders is dat nu. Nu kan ik altijd, op elke plek en op ieder moment mijn werk doen. Als ik wil lummelen, moet ik dat bewust inplannen.

Toch hoor en lees je steeds vaker over het belang van lummelen en het gevaar van “altijd aan” staan. TNO meet een gestage groei van het aantal mensen met burn-out klachten. (Hersen)wetenschappers houden een pleidooi voor meer lummeltijd op het werk omdat het zou leiden tot meer creativiteit en minder gezondheidsklachten.

Maar hoe bouw je lummeltijd in, in een branche waar in uren wordt gerekend? Waar de druk heerst van declarabel zijn? Onder die condities besluit je niet gemakkelijk om te gaan lummelen. Toch zijn creativiteit bevorderen, uitproberen en innoveren essentieel in de ingenieursbranche. Er worden TED-talks, inspiratiesessies en hackatons binnen de bedrijven georganiseerd om innoveren te voeden. Maar, dat gebeurt nog steeds efficiënt en gestructureerd, terwijl we weten: als je je verveelt (lummelt), dan ga je dingen doen die je anders niet doet. Kinderen die zich lang genoeg vervelen bedenken nieuwe spelletjes en dat zal bij volwassenen niet heel anders zijn. Laten we ‘lummeltijd’ opnemen als middel om innovaties en creativiteit te bevorderen. Laten we onszelf als branche lummeltijd gaan veroorloven.


Jacolien Eijer, directeur Koninklijke NLingenieurs  

Reageer op dit artikel