blog

Gaatje in m’n hoofd?

bouwbreed 642

Niet  goed snik! Dat was de kern van de reacties op mijn pleidooi om een beroepsverbod in te stellen op zware beroepen vanaf 45 jaar. Immers dat is de leeftijd waarop statistieken opeens uit het lood slaan. Althans als het gaat om stukadoors, schilders, dakdekkers en mortellisten.

Gaatje in m’n hoofd?

Dan maar een gaatje in mijn hoofd, maar een paar jaar eerder met pensioen, dat helpt niet.

Kennelijk is het in sommige beroepen net zo als in professionele sport. Zo ergens halverwege de 30 nemen de krachten af en stapelen de kwetsuren zich op. Het lichaam is overbelast of verkeerd belast geweest; de rek is er eigenlijk wel uit. Het is niet voor niets dat voormalig sporters ‘vroeger’ een eigen zaakje begonnen en sigaretten gingen verkopen of een café overnamen. Dat zouden die zware beroepers volgens mij ook moeten doen, zij het dat het mij lucratiever lijkt om een koffieshop of een reparatiewinkel te beginnen.

Tegenwoordig zijn veel van de zware beroepers zelfstandig ondernemer. Ze buffelen tot ze er bij neer vallen. Ze kunnen niet anders. Vandaar dat de overheid daar op 45 jaar een stokje voor moet steken. Brancheverenigingen, vakbonden en uitkeringsinstanties zijn vervolgens aan zet om deze ondernemers te adviseren en op gang te helpen in andere beroepen, in andere sectoren.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel