blog

Gebarentaal? Dikke middelvinger

bouwbreed 978

Gebarentaal? Dikke middelvinger

Te veel gel in mijn haar, ik als voetbalschoffie van negen. In mijn ouderlijke buurt had ik weer eens ruzie gezocht met een onschuldige jongen uit de straat. Ik mocht hem niet. Zijn kapsel alleen al. Bovendien kon hij niet voetballen.

Boze moeder natuurlijk die achter me aankwam. Ik gaf haar een middelvinger. Op afstand dat wel, ze kon me niet in de kraag grijpen.

Maar als god inderdaad onmiddellijk straft, dan was dat op deze zomerse dag het geval. Want toen ik die bewuste vinger exclusief aan die moeder toonde, draaide ik me namelijk ook vlug om richting veilige haven, ons huis.

Boem, ik knalde zo tegen een lantaarnpaal. Dikke bult en blauw, een lantaarnpaal van eigen deeg.

Ik moest aan die middelvinger denken toen ik het artikel schreef over de uniforme gebarentaal die de sector wil invoeren om het aantal dodelijke ongevallen terug te dringen. Ik vraag me namelijk of ‘de macho’s van de bouw’ deze non-verbale manier van communiceren wel serieus zullen nemen.

Ik zie de reacties al voor me: “Gebaren? Dikke middelvinger kun je krijgen.” Of: “Kun je rekenen, reken er maar niet op.”

Ik zie een V-teken: “Peace mother fucker.”

Ik hoop zo dat ik me lelijk vergis. Dat het dit keer wel anders is. Net zoals bij het voetbal.

Ineens was daar die ‘idioot’ van een scheidsrechter die met zijn handen de vorm van een televisie uitbeeldde. Om vervolgens wel of niet naar de middenstip te wijzen. Juichen, toch niet, toch wel.. het spelletje leek voorgoed verpest.

De VAR. De videoscheids. De hele wereld viel over hem heen. Viel inderdaad. Krap een jaar later denkt zelfs Johan Derksen: dit maakt het spelletje eerlijker, en leuker.

Dus bouwvakkers: laat die middelvinger achterwege. Leer die nieuwe gebaren aan. Anders krijg je achteraf spijt. Of blauwe plekken.

Reageer op dit artikel