blog

Tijd voor Transformatie 2.0

bouwbreed 636

Het bericht waarvan je wist dat het zou komen is daar. Afgelopen week berichtte BNR dat het aantal vierkante meters kantoorruimte dat wordt omgebouwd tot woonruimte tussen 2017 en 2018 met bijna de helft is afgenomen. En dat is nog niet alles: Groningen wil stoppen met ombouwen en eerder waren ook in Amersfoort vergelijkbare geluiden te horen. Amsterdam denkt de komende jaren zelfs een half miljoen nieuwe vierkante meters nodig te hebben. Is dit het einde van herbestemming en transformatie van kantoorgebouwen?

Tijd voor Transformatie 2.0

Voorlopig lijkt het daar wel op. Vastgoedadviseur Cushman & Wakefield ziet twee oorzaken voor de het dalende transformatievolume: de meest geschikte kantoren op de juiste locaties zijn al omgebouwd en er is door de groeiende economiebehoefte aan kantoorruimte in kernsteden.

Klinkt best logisch en de mooie kant van de medaille is dat kantoren blijkbaar weer als kantoor gebruikt worden. Dat is wat mij betreft de beste en makkelijkste vorm van hergebruik. Misschien is het maar goed ook dat de tijd van zoveel mogelijk studiootjes in een kantoorpand realiseren voorbij is. Over een paar jaar zullen we ontdekken of deze toevoegingen aan de woningvoorraad ons ook voor de lange termijn plezier opleveren.

Tegelijk zit er ook een keerzijde aan de medaille. Want wat doen we met de gebouwen die incourant en onbruikbaar zijn zowel voor transformatie als voor hergebruik als kantoor? Opgeteld kunnen dat er zomaar heel veel zijn.

Cobouw berichtte vorige maand dat het merendeel van de kantoren in Nederland nog niet voldoet aan de milieu-eisen die over een kleine vier jaar gaan gelden. Vanaf 2023 moeten de gebouwen een energielabel C of hoger hebben, maar ruim 60 procent van de kantoorpanden heeft dat niet.

Hier ligt de voedingsbodem voor een nieuwe kantorencrisis. Met een overvloed aan onbruikbare kantoren en tegelijkertijd schaarste aan goede werkplekken die voldoen aan de nieuwste milieu-eisen. Daarom is het hoog tijd om ons klaar te maken voor Transformatie 2.0.

Verbouw en verduurzaam kantoorgebouwen toekomstbestendig. Op de Rotterdamse Blaak vind je al wat aardige voorbeelden. Of transformeer ze alsnog naar woningen. En als dat allemaal niet kan gebruik dan het materiaal om nieuwe gebouwen te maken. Aan spookkantoren in no-go-areas heeft helemaal niemand behoefte.


Gerben van Dijk, voorzitter Herbestemmingsteam

Reageer op dit artikel