blog

Ga eens ondernemen

bouwbreed 412

Samen met een onderzoeksbureau heeft deze krant onze sector met behulp van een enquête doorgelicht. Wij zijn onder het motto de Grote Bouw Enquête bevraagd over tal van onderwerpen zoals energietransitie, circulariteit, opdrachtgevers en bouwkosten.

Ga eens ondernemen

In een serie artikelen hebben we de afgelopen dagen de uitkomsten van deze exercitie voorgeschoteld gekregen. Ik weet niet hoe u het ervaart, maar het heeft er alle schijn van dat ‘we’ de enquête hebben aangegrepen om eens goed te klagen.

We hebben het écht hartstikke moeilijk. We gaan zwaar gebukt onder de steeds verder oplopende bouwkosten, opdrachtgevers snappen ons niet en we kunnen nergens goed en vakkundig personeel vinden.  De brancheorganisaties doen het niet goed en de lokale overheid helpt niet mee om de bouwproductie te versnellen.  Het lijkt erop dat we als sector na de crisis nu opeens in een nieuwe realiteitscrisis zitten.

Natuurlijk erken ik een groot deel van de problemen die worden geschetst. Op deze plek heb ik vaker geschreven over de stijgende bouwkosten of opdrachtgevers die nog te veel bezig zijn met het uitzetten van projecten voor de laagste prijs. Wat mij nu echter bij de Grote Bouw Enquête opvalt, is dat we in deze enquête wel heel gemakkelijk de oorzaak van de huidige realiteit bij een ander leggen. Uit niets blijkt dat we bijvoorbeeld bereid zijn om de hand in eigen boezem te steken. We hebben te kampen met een personeelstekort  maar komt dat ook niet een beetje omdat we als sector de jeugd onvoldoende aanspreken? Dat de bouw nog steeds niet sexy genoeg is? En hebben die stijgende bouwkosten misschien ook niet een beetje te maken met de wijze waarop het bouwproces is ingericht?

Voor de goede orde, collectief klagen kan natuurlijk bijzonder heilzaam zijn. Het is nu eenmaal altijd fijn om te constateren dat anderen bepaalde zaken net zo ervaren als jij. Maar daarna moet het ook stoppen. Het punt is gemaakt en nu weer snel verder. Schouders eronder, mouwen opstropen en ertegenaan. We zijn toch ondernemers geworden om te ondernemen?  Dus kom op, ga eens ondernemen!


Bart Hendriks, Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep   

 

 

Reageer op dit artikel