blog

De kroketten van Sonneveld in de energietransitie

bouwbreed 634

Wat heeft de krokettensketch van Wim Sonneveld te maken met de energietransitie in de gebouwde omgeving? Nou.. beide gaan over het managen van verwachtingen.

De kroketten van Sonneveld in de energietransitie

Kunt u zich het verhaal van Sonneveld nog herinneren? Het ging over de man die zich grote zorgen maakte over een zaal vol chirurgen in een schouwburg. Voor dat publiek had de goede man honderden broodjes kroket ingekocht die ze tijdens de pauze konden eten. Maar omdat  de chirurgen zulke afschuwelijke voorbeelden van zwerende wonden te zien kregen, vreesde de man dat ze geen zin meer in zijn verse kroketten zouden hebben. Een aanname waarbij hij het al voor zich zag, dat zijn gezin nog weken lang elke dag kroketten moest eten.

Naar mijn idee bestaat de energietransitie uit drie zaken. Als eerste moet er een dringende urgentie zijn én ook beleefd worden voordat overheden, organisaties, marktpartijen en bewoners in beweging komen om hier iets mee te doen. Als tweede is het belangrijk dat innovaties daarbij meebewegen en ondernemend anticiperen op een marktontwikkeling en behoeften van gebruikers. En als derde moet het aansluiten op bestaande processen, systemen en behoeften. Door bijvoorbeeld te verduurzamen op natuurlijke momenten, is de motivatie groter, zijn er blijkbaar meer middelen ter beschikking en vinden de betrokkenen het ook nog eens leuk.

Maar voordat wij allen massaal ja zeggen tegen het nemen van maatregelen, moeten we met elkaar spreken over de context, de scope en de verwachtingen die we van elkaar hebben. Bouwers willen massa en roepen woningcorporaties op om renovaties te bundelen. Woningcorporaties willen meer kwaliteit en betaalbaarheid bieden aan hun huurders. Gemeenten willen alle partijen die stakeholder zijn faciliteren, mits ze aan de slag gaan en zich committeren aan de gestelde ambities. En bewoners, huurders en woningeigenaren willen vooral lekker betaalbaar comfortabel leven met daarbij ruimte voor alle woondromen. En als dat dan haalbaar is over de as van het verduurzamen is dat mooi meegenomen. Met of zonder een broodje kroket.


Peter Linders is partner bij Kwartiermakers in de Bouw en via verschillende programma’s betrokken bij de energietransitie

Reageer op dit artikel