blog

Architecten en pyromanen

bouwbreed 425

Een beeldbepalend gebouw dat gedeeltelijk verwoest wordt is de natte droom van architecten en ontwerpers. Althans, zo lijkt het wel. Ze buitelen over elkaar heen. De een vindt historiseren noodzakelijk, de ander belachelijk. De volgende wil met de verbrande restanten aan de slag via 3D printen of wil de constructies en systemen moderniseren maar dan wel in een oud jasje..

Architecten en pyromanen

Al weer een tijd terug ging het gebouw van Bouwkunde Delft in vlammen op. Ook toen regende het ongevraagde voorstellen. Het moest allemaal groots en meeslepend. Het gebouw moest symbool zijn van de grootsheid van Nederlandse architecten. Gelukkig besloot decaan Wytze Patijn dat niet te doen, maar het oude hoofdgebouw van de universiteit tijdelijk te betrekken. Om daar nooit meer weg te gaan.

Ik daag architecten uit. Noem mij een geslaagd, modern kerkgebouw? Of geef een voorbeeld waarin oud en nieuw succesvol zijn samengegaan?

Laatst verbaasde ik me nog over de kwetsende lelijkheid van moderne kerkgebouwen in Italië. Men ging er in de jaren ’60 en ‘70 van de vorige eeuw kennelijk vanuit dat elke omvangrijke nieuwe wijk recht had op een eigen kerkgebouw. Wie goed kijkt en nadenkt kan bijna geen andere conclusie trekken dan dat het niet meevalt moderniteit te combineren met de traditionele (rituele) functies van het gebouw.

Dus leuk hoor, al die architecten die even hun mening geven, maar een echte oplossing vergt iets anders. Dat begint met een analyse van de functie en de betekenis van het gebouw voor de gebruikers.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

 

Reageer op dit artikel