blog

ABN-Amro neemt ons de (huizen) maat

bouwbreed 692

Kan het nog gekker? Madeline Buijs, vastgoed-deskundige van ABN-AMRO, schrijft in haar column dat het woningtekort in Nederland wordt veroorzaakt door dat we te groot wonen.

ABN-Amro neemt ons de (huizen) maat

In Europa zou het gemiddelde aantal kamers per persoon 1,6 zijn. En wij hebben 2 kamers per persoon. “Als we vanaf nu allemaal met wat minder ruimte genoegen nemen, kunnen we veel meer woningen bouwen om aan de veronderstelde groei van de vraag te voldoen”.

De logica van deze laatste zin is ver te zoeken. Ze zal bedoeld hebben; als we met minder ruimte genoegen nemen hoeven er minder nieuwbouwwoningen worden gebouwd. Maar het venijn zit in dat eerste stukje van de zin: Nederlanders wonen te royaal. Nu ken ook ik wel van die exorbitante kastelen waar maar een paar mensen in wonen. Maar dat is niet het probleem. ABN-AMRO zegt onverbloemd dat we kleiner moeten gaan wonen. Waar halen ze het lef vandaan? Waar bemoeien ze zich mee? Gaan ze in het vervolg bij de hypotheekverstrekkingen de 1,6 kamer per persoon als norm nemen? “Nee, mevrouw; uw hypotheekaanvraag gaat niet door. De woning die u wilt heeft vier kamers en u bent maar met z’n tweetjes. Meer dan 3,2 kamers mag u niet”. Gaat het zo?

Elitair

Madeline Buijs dobbert mee op een hype van elitaire beleidsmakers die ontdekt hebben dat Nederlanders te ruim zouden wonen. Op het WoOn-congres van 4 april jl. bleek de Rijksbouwmeester Floris van Alkemade soortgelijke taal uit te slaan. Vooral ouderen moeten het ontgelden. Eigenlijk schandalig dat die nog in een rijtjeswoning wonen. Op datzelfde congres werd bekend dat opnieuw uit het WoOn-onderzoek was gebleken (zoals ook al het geval was in alle eerdere driejaarlijkse WoOn-onderzoeken) dat de absolute grote voorkeur van Nederlanders, ook ouderen, is: wonen in grondgebonden woning. Nu geframed als “rijtjeswoning” want dan klinkt het nog wat truttiger. Maar in de elitaire hoofden mag dat truttig zijn, het is wel de absolute voorkeur van heel veel mensen. De beleidselite wil dat maar niet inzien. Zij, beleidsmakers, zien het niet verkeerd, neen die mensen die zo’n rijtjeswoning wensen zien het verkeerd. Die weten niet wat ze missen, die hebben nooit kennisgemaakt met verleidelijke stadsappartementen, etc.

Eigen buurt

De robuuste wens van heel velen om in een rijtjeswoning te wonen, wordt weggepraat door de elite. Dat geldt ook voor de wens van heel veel ouderen om ook op leeftijd in dat rijtjeshuis te willen blijven. En met goede voorzieningen kan dat vaak ook prima. De wens om in de eigen buurt te blijven wonen speelt daarbij waarschijnlijk een grote rol. Maar neen: we wonen te ruim. Op het eerder aangehaalde WoOn-congres werd in een deelsessie de vraag gesteld wie er in een appartement woonde. Er gingen bij de aanwezigen slechts enkele handen omhoog. “Een ander moet kleiner en naar een appartement, maar ik woon lekker in mijn grondgebonden woning”.

Mevrouw Buijs schaart zich in de rij van mensen die het blijkbaar een schande vinden dat naar wensen van mensen wordt geluisterd. We hebben eerder een periode gehad dat woningruimte zo schaars was dat er zelfs “ingekwartierd” moest worden. Door niet voluit te gaan voor meer nieuwbouwwoningen en te speculeren op kleiner wonen, houden deze mensen de woningtekorten in stand.


Jos Feijtel, lid van het BZK Expertteam Woningbouw

Reageer op dit artikel