blog

Staatsgreep

bouwbreed 586

De verbazing over de verwerving van aandelen KLM Air France is merkwaardig. Ministers van door liberalen gedomineerde kabinetten zijn al een tijdje steeds minder wars van staatsinterventie.

Staatsgreep

Of het nou om het terugdraaien gaat van verzelfstandigingen of het beschermen van al lang geprivatiseerde bedrijven, dat lijkt niet zoveel verschil te maken. Woningcorporaties hebben dat aan den lijve ervaren. De greep op de Belastingdienst is de laatste jaren toegenomen. En zelfs een onaantastbare ‘dienst’ als ProRail wordt gelijkgeschakeld.

Bij privatiseringen zien we het ook. KPN is opeens kroonjuweel terwijl de staat zijn aandelen al lang verkocht had. En ook de post is tot nationaal belang verklaard. Logisch dus dat ook KLM Air France niet wordt losgelaten.

Waar komt die toename van liberale staatsinterventie vandaan? Boeiende vraag.

Public management, de benadering dat de overheid als een onderneming ‘gerund’ kan worden, blijkt soms goed te werken, maar soms ook niet. Ook al zijn er geslaagde verzelfstandigingen en privatiseringen, het geloof in ‘de markt als voorbeeld’ is er sinds 2008 niet groter op geworden. Er hoeft maar wat te gebeuren en de teugels worden weer aangetrokken.

Een tweede verklaring is dat een overname door een Duits of een Zweeds bedrijf nog wel vertrouwd voelt (denk aan de verkoop van energiebedrijven), maar zodra het (vijandige) bedrijf uit China of Brazilië komt, dan blijkt infrastructuur opeens van strategisch belang. Ook van investeringsbedrijven worden ‘we’ niet vrolijk. De Telegraaf luidt op 31 januari 2019 alvast de bel: “het oer-Nederlandse KPN dreigt in Canadese handen te vallen”.

De derde verklaring is dat er toch echt anders gedacht wordt over vitale infrastructuur dan een aantal jaren geleden. Dat is een gevolg van het toegenomen nationale belang. Een natie kan niet zonder die infrastructuur. Een luchthaven. Een postbedrijf. Een telecombedrijf. En het grappige is dat het met name liberalen zijn die deze trom roeren en er druk op los nationaliseren.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

 

 

Reageer op dit artikel