blog

Drammers gezocht

bouwbreed Premium 318

We hebben tegenwoordig een enorme behoefte aan (vaak wat oudere) landgenoten die ons het goede voorbeeld geven. Dat touwtje van Jan Terlouw. Die heffing van Feike Sijbesma. Een columnist verzuchtte pas, waarom spreekt Pieter Winsemius zich niet uit? Opeens lopen we weg met deze daarvoor nauwelijks meer bekende Nederlanders.

Drammers gezocht

Kennelijk zijn oudere, bedachtzame mannen die een ingewikkeld verhaal eenvoudig kunnen uitleggen nodig. Ze brengen rust en klinken redelijk. Menen wat ze zeggen. En spreken zich  belangeloos uit.  Gewoon omdat ze dat vinden. Zo spat de integriteit ervan af.

Ik vind dat eigenlijk wel mooi dat die oudjes  (Sijbesma is nog een jonkie met zijn 60 jaar) zich wat meer gaan roeren. Hoogleraren met emeritaat, oud-journalisten, voormalig ondernemers, te vroeg weg gestuurde topambtenaren en politici van wie de houdbaarheidsdatum in hun partij is verstreken zouden zich veel meer moeten roeren in het publieke debat.

Dat geldt ook voor de bouw. Vrijwel de gehele generatie van voor 1955 hangt een beetje rond op de golfbaan, doet her en der nog een bestuurtje én dat is het dan. Kapitaalvernietiging. In veel landen begint een politieke carrière pas als je stopt met werken. Juist de bouw heeft een aantal spraakmakers nodig. “Drammers” (met een zachte stem en een glimlach) die zich voltijds kunnen richten op duurzaamheid.  Op betaalbaarheid. Op toegankelijkheid. Op innovatie. Enzovoorts.

Geloof me, 70 plussers. De bouw heeft jullie gezaghebbende opinie echt nodig, want het merendeel van de actieven heeft het veel te druk met de beheersmatige dingen van de dag.


Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel