blog

Lage middenhuur als nieuw marktsegment

bouwbreed Premium 579

Lage middenhuur als nieuw marktsegment

De Nederlandse woningbouwmarkt wordt terecht wel eens vergeleken met een achtbaan. Na de jarenlange crisis zijn woningen in extreem korte tijd opnieuw onbetaalbaar geworden.

De rente wordt door de Europese Bank nog steeds kunstmatig laag gehouden, terwijl de Nederlandse woningmarkt dit niet nodig heeft. Met exceptioneel stijgende verkoopprijzen als direct gevolg. In Brabant zijn sinds 2013 de gemiddelde verkoopprijzen met zo’n dertig procent gestegen. En wederom zijn het vooral de starters op de woningmarkt die hiervan de dupe zijn.

Tegelijkertijd zien we ook mensen met een middeninkomen tussen wal en schip raken. Zo wordt het gat tussen de gereguleerde sociale huur en de vrije markt in de koop en de vrije sectorhuur steeds groter. Door de stijgende bouwprijzen zijn ook sociale beleggers ‘genoodzaakt’ om huurprijzen te vragen die tot ver boven de 1000 euro per maand stijgen. En daardoor zitten de middeninkomens klem. Immers, door de toewijzingsregels kunnen zij niet meer in de corporatiewoningen terecht. Maar door de stijgende verkoopprijzen en hypothecaire restricties hebben ze ook in de koopsector niets meer te zoeken. Dit probleem wordt nog erger als de verkoopprijzen in deze snelheid blijven stijgen en de rente gaat stijgen.

Middeninkomens zijn de dupe van de regulering van de rente, subsidies en inkomenstoetsen. Juist hierdoor en in combinatie met een schaarste aan woningen functioneert de Nederlandse woningmarkt ook als een achtbaan. Het is van groot belang dat we meer voor betaalbare middenhuur tot pakwerk 850 euro per maand gaan bouwen. Met beleggers én corporaties. De Wet maatregelen middenhuur, die momenteel in behandeling is bij de Tweede Kamer moet corporaties weer ruimte geven om in dit segment actief te worden. Vervolgens hebben wij als sector de taak om voor deze doelgroep concepten en producten met fatsoenlijke bruto aanvangsrendement aan te bieden. Met overigens ook fatsoenlijke marges voor de bouwende ontwikkelaars.

Maar willen we écht een einde maken aan deze achtbaan dan moeten overheid en gemeenten stoppen met het reguleren van de woningmarkt. Het aantal middeninkomens wat de dupe wordt van dit hapsnapbeleid wordt anders alleen maar groter.


Bart Hendriks, Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

 

 

Reageer op dit artikel